Nervne ćelije razvijene iz matičnih

Ova tehnologija omogućava da se testiranje novih ljekova za Alchajmera obavlja na ljudskim ćelijama, a ne samo na ćelijama genetski modifikovanih miševa kao dosad, prenosi Rojters.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 11:48h

Američki stručnjaci s Nortvestern univerziteta su uspjeli da iz matičnih ćelija razviju vrstu nervnih ćelija koje su od ključne važnosti za pamćenje i čije je odumiranje karakteristično za oboljele od Alchajmerove bolesti.

Ova tehnologija omogućava da se testiranje novih ljekova za Alchajmera obavlja na ljudskim ćelijama, a ne samo na ćelijama genetski modifikovanih miševa kao dosad, prenosi Rojters. Osim toga, možda se otvara mogućnost da se transplantacijom takvih ćelija jednog dana oboljelima vrati izgubljeno pamćenje. Dok su nervne ćelije ovog puta dobijene iz matičnih ćelija embriona, njihov razvoj iz običnih ćelija kože (koje bi bile "reprogramirane u stanje nalik embrionskom"), bi omogućio da se prouče razlike između ćelija dobijenih od materijala osoba obolelih od Alchajmera, ćelija od materijala osoba koje imaju porodičnu predispoziciju za ovo oboljenje i ćelija dobijenih od materijala osoba koje niti su oboljele, niti imaju genetsku predispoziciju za Alchajmerovu bolest. Na taj način bi se bolje shvatio mehanizam razvoja Alchajmera - bolesti za koju nema pravog lijeka, a pogađa 26 miliona ljudi širom svijeta. Procjenjuje se da tretman tog oboljenja košta svjetske zdravstvene sisteme ukupno 604 milijarde dolara.

Bonus video: