Šverceri zaboravili da cisterne ne lete

Tokom tri godine izvršen je fiktivan izvoz nafte i naftnih derivata iz Crne Gore u iznosu od oko 57 miliona litara goriva. Time je državni budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura
173 pregleda 0 komentar(a)
Granični prelaz sa Kosovom, Foto: Aida Sadiković
Granični prelaz sa Kosovom, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 07.03.2011. 08:07h

Od više od 3.000 cisterni sa gorivom koje su prema crnogorskim carinskim papirima izvezle robu preko graničnog prelaza Kula, najmanje polovina, u periodu od 2006. do 2009. godine, nije ušla na Kosovo, prvi su preliminarni podaci do kojih su „Vijesti“ došle istraživanjem, odnosno provjerom registarskih oznaka vozila čiji je izlazak iz Crne Gore evidentiran. Međutim, o ulasku u Peć preko graničnog prelaza Savine vode ne postoje nikakvi podaci.

To je još jedan dokaz koji govori u prilog pisanja „Vijesti“ da je tokom te tri godine izvršen fiktivan izvoz nafte i naftnih derivata iz Crne Gore u iznosu od oko 57 miliona litara goriva, čime je crnogorski budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura. Za upisivanje lažnog izvoza, policajci i carinici su navodno uzimali mito od po 500 eura po cisterni.

Neki izvori tvrde i da se tokom 2008. i 2009. godine ta cifra smanjila na 300 eura. Kako god, državni službenici su u kontinuitetu stavili oko dva miliona eura u svoje džepove. Da li su i sa kim dijelili taj novac trebalo bi da pokaže istraga koju ovih dana, prema informacijama televizije „Vijesti“ vode Uprava policije i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Vijesti“ su se fokusirale na period između 2006. i 2008. godine, iako podaci ukazuju da je lažnog izvoza nafte u manjim količinama bilo i 2005, kao i 2009. godine.

Na osnovu preliminarnih podataka, o fiktivnom izvozu svjedoče i kosovske firme čija se imena navode u carinskim papirima navodnih crnogorskih izvoznika. Neke od njih uopšte ne postoje na Kosovu, neke su registrovane u Srbiji bez podataka o firmama „ćerkama“ na Kosovu, a neke su preregistrovane, pa je nemoguće doći do tačnih podataka.

Državni službenici su u kontinuitetu stavili oko dva miliona eura u svoje džepove. Da li su i sa kim dijelili taj novac trebalo bi da pokaže istraga koju ovih dana, prema informacijama televizije „Vijesti“ vode Uprava policije i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal

I u tom dijelu je potvrđeno pisanje “Vijesti”, pa su najsporniji crnogorski izvoznici podgoričke firme „Werisan“ i „Bonik OIL“, nikšićki „Neksan“, kotorski „Jugopetrol“ i cetinjski „Bonus Montenegro“ koji su, između ostalih, navodno izvozili kosovskim preduzećima N. T. „Shkoza“, „Minel Enim“, „Vagas“, N. T. „Petrol Nol“ i „Petrol Bonus“. Zanimljivo je da je licencu za transport koja u grubom prevodu garantuje zaštitu i obezbjeđenje, a koju izdaje Regulatorna agencija za energetiku, imao samo „Jugopetrol“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: