Nagrada Eritrocit makedonskom filmu Majke

Nagradu za najbolji film u programu "Evropa van Evrope" na 39. Festu dobio je film "Majke" makedonskog reditelja Milča Mančevskog, saopštio je predsjednik žirija, srpski reditelj Goran Paskaljević.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 19:55h

Uručenjem nagrade "Eritrocit", koju dodjeljuje list "Politika", večeras je u Centru "Sava" festival završen, a pobjednički film biće repriziran u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Paskaljević je na konferenciji za novinare obrazložio da je Mančevski nagrađen za "vrlo suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi istakao i preneo snažna osećanja još uvek prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu".

U žiriju su bile kritičarke Debora Jang, Barbara Lori i Dubravka Lakić, a selekcija je obuhvatila i filmove iz Srbije, Hrvatske, BiH, Turske, Rusije i Gruzije.

Paskaljević je dodao da je "žiri prepoznao visok kvalitet filmova" u ovom programu i da je imao samo jednu dilemu, u vezi sa turskim filmom "Med", koji je već dobio mnoga priznanja na svetskim festivalima, te je želio da ovom prilikom skrene pažnju na značaj drugog, makedonskog filma.

Na pitanje kakav je bio odnos između programa "Evropa van Evrope" i "Evropa u Evropi" na ovogodišnjem Festu, Paskaljević je ukazao da "svaki festival, pa i ovaj, zavisi od ponude tog trenutka u svetu".

"Mislim da je ove godine ponuda filmova bila čak osrednja u programu 'Evropa u Evropi', a vrlo zanimljiva upravo u ovoj drugoj selekciji", ocijenio je on. "To samo pokazuje da je autorska kinematografija živa i da autori imaju šta da kažu, mada, nažalost, sve manje para imaju da obezbede sebi mogućnost da snimaju filmove, ali to je već posebna tema."

Film "Majke" dobio je i nagradu "Nebojša Đukelić", koju dodjeljuje Udruženje filmskih novinara i kritičara Beograda.

Predsjednik žirija bio je Petar Jončić (Studio B), a članovi Nevena Matović (Radio Beograd, Drugi program) i Vesna Milivojević (Blic onlajn).

"Mančevski je kroz originalno trojno pripovedanje i hrabro eksperimentisanje filmskim jezikom i žanrovima potvrdio da još uvek može da bude drugačiji, ali i dosledan poetici koju je razvijao kroz ranije filmove", ocjenjuje se u obrazloženju.

Žiri je istakao da je "dokumentarno-igrana struktura u filmu 'Majke' potpuno u službi priče, pa je i u svom četvrtom igranom filmu Mančevski pokazao da je jedan od najboljih etno-hroničara Makedonije koju nam predstavlja kroz njene ljude, običaje i krajolike".

"U boljem svijetu" najbolji film 39. Festa

Žiri kritike Fipresci Srbija proglasio je za najbolji film 39. Festa dansko ostvarenje "U boljem svijetu" Suzane Bir.

Predsjednik žirija Saša Radojević i članovi Sandra Perović i Vladan Petković obrazložili su da je taj film "suptilna priča o teškoćama odrastanja koja pruža nadu da nasilje ne mora da dominira u savremenom svetu".

Specijalno priznanje žiri Fipresci Srbija dodijelio je britanskom reditelju Ralfu Fajnsu "zbog složenog prikaza sveta političkih intriga koji od Šekspirovog junaka Koriolana u isto vreme pravi heroja, dželata i žrtvu". Ova dva priznanja uručena su predstavnicima distributerskih kuća "Megakom" i "Sinears", koje su obezbijedile pomenute filmove.

Galerija

Bonus video: