"Neprijatelj" zatvara 39. FEST

Reditelj Dejan Zečević rekao je da njegov novi film "Neprijatelj", kojim će biti zatvoren 39. FEST u Sava centru, daje drugačiju perspektivu onoga što se događalo u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina 20. vijeka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 15:35h

Zečević je na konferenciji za novinare u Sava centru rekao da ga je scenario koji je napisao Đordje Milosavljević privukao upravo zbog te drugačije perspektive, ali i zbog prelaza iz bratstva, prijateljstva i dobrih odnosa u neprijateljstvo iz suludih razloga.

Scenarista Đordje Milosavljević je istakao da je "Neprijatelj" priča inspirisana stvarnošću, ali da nije bazirana na nekom istinitom i stvarnom događaju, već da je to ratna priča koja može da se desi bilo gdje.

U filmu igraju Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, LJubomir Bandović, Marija Pikić, Slavko Štimac, Dragan Marinković, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Duško Mazalica i Vladimir Đorđević.

Glumac Tihomir Stanić je zahvalio reditelju Dejanu Zečeviću na divnoj saradnji i na tome što je glumcima iz Republike Srpske ukazao povjerenje i dao im neke od glavnih uloga.

Prema njegovim riječima, Dejan Zečevich je time, što je šansu pružio i nekim mladim i ne tako poznatim glumcima, pokazao hrabrost koja mu se isplatila.

Slavko Štimac, koji tumači lik Veska, rekao je da film može da se poredi sa stvarima na širem planu, jer mediji vrlo lako nešto predstave kao istinu ili laž, i to tako vješto da unesu zlu krv među ljude.

Dejan Zečević je na konferenciji za novinare istakao da je tokom snimanja najviše problema imao sa ovcama, koje nikako nisu mogli da nateraju da idu u željenom pravcu.

"One su se ili penjale na krov, ili napadale ekipu koja je stajala sa strane, ali nikako nisu htjele da idu pravo, tako da svim rediteljima savjetujem da u svojim filmovima izbjegavaju ovce", našalio se Zečević.

Film "Neprijatelj" je priča o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja. Radnja se događa 1995. godine.

Mali inžinjerski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jedinice nose mračna sjećanja na protekle godine.

Film "Neprijatelj" sniman je osam nedelja na Kozari, u Banja Luci, Prijedoru, Mrkonjić gradu, Bosni i Hercegovini, a koštao je 1.010.000 evra.

Na ovogodišnjem 39. FEST-u prikazano je 70 filmova u šest programskih cjelina.

Galerija

Bonus video: