Crnogorski film osvojio nagradu na festivalu ZagrebDoxa

Regionalni žiri dodijelio je Veliki pečat crnogorskom filmu "Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota" kao ostvarenju o mačo-kulturi iz perspektive jednog pijetla.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 13:22h

Crnogorski film "Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota" Vladimira Perovića proglašen je najboljim filmom sedmog ZagrebDoxa u regionalnoj konkurenciji, objavio je portal Seecult.

Regionalni žiri dodijelio je Veliki pečat crnogorskom filmu "Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota" kao ostvarenju o mačo-kulturi iz perspektive jednog pijetla, takođe simbola mačizma.

“Jednostavan, ali efektan i brutalan u konceptu, čist u izrazu, bez dijaloga, komentara, bez objašnjavanja o kakvoj se svetkovini radi, gotovo bez ikakvog vjerskog ili društvenog konteksta, ali opet s jakom naznakom kulture u kojoj se nalazi", istakao je žiri o Perovićevom filmu, koji istražuje šta se dogodi kada se prirodni tok života poklopi sa tradicionalnim narodnim običajem.

Reditelj Perović, rođen na Cetinju, diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu, a osvojio je do sada više od 60 nagrada na festivalima širom svijeta.

Perović je urednik i reditelj Dokumentarnog programa RTV Novi Sad i vanredni profesor dokumentarnog filma na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a živi u Beogradu, dok snima i u Srbiji i Crnoj Gori. Veliki uspjeh postigao je i filmom “Žeđ kamenog mora”. (Pogledaj video)

Perović je izjavio na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada da je srećan što je nagrađen upravo u Zagrebu, za koji ga veže mnogo toga. Istakao je i da je počastvovan nagradom, jer je ZagrebDox "jako ozbiljan festival u regiji".

“Primio sam puno nagrada dosad, no ova će zasigurno ići u prvi red. Hvala žiriju što insistira na slici, a ne na riječi i hvala publici koja je pogledala film", rekao je Perović prilikom uručenja nagrade.

Na sedmom ZagrebDoxu prikazano je oko 150 filmova, od kojih oko 50 u konkurenciji za nagrade.

Bonus video: