"Šapat nepoznatog vjetra" Vladimira Cerovića

Cerović je ljubiteljima poezije predstavio tridesetak pjesama pretežno ljubavne tematike
104 pregleda 0 komentar(a)
Promocija knjige Vladimra Cerovića, Foto: Radomir Petrić
Promocija knjige Vladimra Cerovića, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.03.2018. 08:45h

U Dvorcu kralja Nikole promovisana je knjiga poezije “Šapat nepoznatog vjetra” Vladimira Cerovića, poznatog barskog kulturnog pregaoca. U izdanju nikšićke kuće “ Vladimir Mijušković”, Cerović je ljubiteljima poezije predstavio tridesetak pjesama pretežno ljubavne tematike. Kako je kazao, svi stihovi zabilježeni između korica knjige nastali su prije 39 godina, a sve ih je napisao u “dvije godine i nekoliko mjeseci”.

“Kad me pitaju kad će nova knjiga, odgovorim - ako inspiracija naiđe-naiđe, ako ne - nisam kriv”, rekao je Cerović.

Rođen u Pljevljima, po struci dipomirani pravnik, Cerović (63) živi i radi u Baru čijem je kulturnom životuu u proteklim decenijama dao jak lični pečat. Član je dramskog studija KUD”Jedinstvo”, jedan je od osnivača NVO “Teatar Čedo Dragović“ i stalni član žirija Festivala dječijeg teatra “ Čedo Dragović”, učesnik brojnih književnih večeri na kojima je uvijek rado viđen gost zbog sugestivnog kazivanja svojih i stihova drugih poeta, a predsjednik je UO NVO „ Umjetnost bez granica“.

U ime izdavača, urednik knjige pjesnik prof. Jovan Draškovićrekao je da elementi autobiografskog daju pečat Cerovićevoj poeziji, napominjući da će se u ovim stihovima lako pronaći oni koji su “voljeli i gubili, patili, i opet vjerovali u sjutrašnji dan”.

"Ovo je intimna, topla i iskrena knjiga koja potvrđuje pjesnikovu snagu, njegova osjećanja i ljubav. Pjesnik mora da odgovori svim životnim izazovima, zgodama i nezgodama, svemu onome što život ustvari čini životom, i tada on potvrđuje da je probuđeni dio naroda, a to Cerović veoma sugestivno izražava svojim stihovima", opisao je pisac i novinar Slobodan Vučinić.

Moderator večeri, publicista i novinar Jovanka Ljubenko Matunović istakla je da autor svojim čitaocima odašilje “misaonu zamku i svojih sto strana po kojima se stiže do duhovnog ogledala”.

Jedan od recenzenata, književnik Dušan Govedarica, kazao je da je od Cerovića, svog starog prijatelja, ”jedva izmamio rukopis “ z aovu zbirku.

Pored autora, stihove je kazivao i dramski umjetnik Dragiša Simović, a nastupio je i kantautor Marinko Pavićević.

Bonus video: