Izložba fotografija trans osoba u subotu: "Vidljivi_e" u Podgorici

Jovanović je kazala da osjećaji vezani za rodni identitet nisu društveno prihvaćeni osim ukoliko se uklapaju u rodne norme po kojima većina osoba živi
149 pregleda 0 komentar(a)
Vidljivi_E, Foto: KonceptArt poster
Vidljivi_E, Foto: KonceptArt poster
Ažurirano: 30.03.2018. 09:01h

Izložba fotografija trans osoba “Vidljivi_e”, koja predstavlja seriju priča deset transrodnih i rodno varijantnih osoba iz Crne Gore, biće otvorena sjutra u 20 časova u galeriji “Koncept Art Space” u Podgorici, a u organizaciji Asocijacije Spektra.

“Izložba je autorski rad mlade studentkinje psihologije, aktivistkinje, feministkinje, umjetnice i članice organizacija Asocijacija ‘Spektra’ i LGBTIQ Asocijacija ‘Queer Montenegro’, Marije Jovanović”, saopšteno je iz Asocijacije Spektra.

Jovanović je kazala da osjećaji vezani za rodni identitet nisu društveno prihvaćeni osim ukoliko se uklapaju u rodne norme po kojima većina osoba živi.

„Cilj ove izložbe je da prikažemo raznolikost i pokrijemo jedan dio spektra koji rod predstavlja. Stvaranje ove izložbe je za mene bilo intenzivno iskustvo jer sam na potpuno nov način proživjela iskustva trans osoba, kako kroz njihove priče tako i kroz način na koji su prikazali sebe i svoja osjećanja na fotografijama“, navela je Jovanović za portal Culture corner.

Ovo je prva izložba ovakvog tipa u Crnoj Gori, a autorka je ocijenila kao veoma značajnu jer pokazuje “da je zajednica ojačala i da ima hrabrosti da se bori za sopstvena prava... Takođe nam daje priliku da uvidimo da su mnoge borbe još uvijek pred nama i da nema slobode dok ne budemo svi jednaki“, istakla je.

Izložba „Vidljivi_e“ se organizuje povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba, a organizuje se uz podršku LGBTIQ Asocijacije “Queer Montenegro” i Ambasade Kraljevine Holandije.

Bonus video: