Suđenje još nije zakazano: Nema žurbe za Amfilohijeve kletve

Predsjednik Suda za prekršaje Srđan Đurović kazao je “Vijestima” da nije u pitanju hitan predmet, te da će “ovih dana” on biti dodijeljen u rad nekome od sudija
106 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2011. 19:27h

Ni skoro dva mjeseca nakon što je Više državno tužilaštvo podnijelo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog navodnog govora mržnje, predmet nije dodijeljen nijednom sudiji Suda za prekršaje.

Tužilaštvo je prijavom, pored citata i njegovih izjava datih u Baru i Podgorici na Badnje veče 6. januara i dijela izjave date novinarima na proslavi Pravoslavne nove godine u Podgorici 14. januara, obuhvatilo i dio pisma koje je donio premijeru Igoru Lukšiću i koje je kasnije podijelio novinarima.

Predsjednik Suda za prekršaje Srđan Đurović kazao je “Vijestima” da nije u pitanju hitan predmet, te da će “ovih dana” on biti dodijeljen u rad nekome od sudija.

“To je predmet koji se nalazi u redovnoj proceduri, a ne u hitnom postupku. Treba da se ispune sve procesne pretpostavke da bi suđenje moglo da počne”, rekao je Đurović. On je objasnio da će sudija, kada dobije predmet, prvo provjeriti navode iz zahtjeva tužilaštva za pokretanje prekršajnog postupka, a nakon toga zakazati suđenje.

Mitropolit Amfilohije ranije je odbacio optužbe i kazao da nije prvi ni posljednji kojem sude u Crnoj Gori na pravdi Boga. On je tada kazao da će se odazvati sudskom pozivu, ali da u njegovim izjavama "nikada nije bilo govora mržnje".

“Ko srušio taj hram (crkvu na Rumiji), Bog ga srušio i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio”, rekao je u Baru mitropolit crnogorski-primorski Amfilohiji prilikom nalaganja badnjaka i osveštanja krsta za hram Svetog Jovana Vladimira.