Film „72 dana” otvara ex-Yu Fest

Radnja filma prati ličku porodicu koja da, nakon smrti babe ne bi ostala bez američke penzije njenog pokojnog muža, odluči da nabavi zamjensku iz staračkog doma.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 19:13h

Filmom “72 dana” reditelja Danila Šerbedžije biće otvoreno jedanaesto izdanje ex-Yu Festa, 9. marta u KIC-u “Budo Tomović”.

Radnja filma prati ličku porodicu koja da, nakon smrti babe ne bi ostala bez američke penzije njenog pokojnog muža, odluči da nabavi zamjensku iz staračkog doma.

Šerbedžiji je inspiracija za film bila anegdota iz mariborske kasarne 1989. godine, kada mu je crnogorski vojnik priznao da njegova porodica ne radi ništa nego se samo brine da ne umre baba, jer prima američku penziju.

Sadržaj filma je isprepleten komičnim situacijama, garniranim i mračnim epizodama, a uloge tumače glumačke zvijezde poput Radeta Šerbedžije, Krešimira Mikića, Bogdana Diklića, Mire Banjac, Lucije Šerbedžije, Dejana Aćimovića, Nebojše Glogovca, Dragana Nikolića i drugih.

Kako su iz KIC-a “Budo Tomović” kazali na mjesečnoj konferenciji za novinare, na premijeri filma publici će se pokloniti i jedan dio ekipe ovog ostvarenja koje je premijerno prikazano prošle godine na pulskom filmskom festivalu.

Na ovogodišnjem Festu koji će trajati do 13. marta, biće prikazano devet filmova, a zatvoriće ga crnogorski omnibus “Ljubav i ožiljci” autora prve generacije diplomiranih reditelja na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Film je rađen po motivima priča Marija Benedetija, Semjuela Beketa, Rejmonda Karvera i Čarlsa Bukovskog, a režirali su ga Ivana Ćetković (segment „Lica ljubavi“), Branislav Milatović („Noć ljubavi“), Miloš Pušonjić („Obim ljubavi“) i Mladen Vujačić („Poljubi me“).

U filmu igraju Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Vesna Vujošević, Dušan Kovačević, Jelena Simić, Zoran Vujović, Goran Slavić, Pavle Ilić, Katarina Krek, Slobodan Marunović, Slaviša Grubiša, Jadranka Mamić, Tanja Torbica i Momo Pićurić.

Film “72 dana” biće prikazan u 21 čas, a karte za ovo ostvarenje mogu se kupiti na biletarnici KIC-a “Budo Tomović”.

Šerbedžiji je inspiracija za film bila anegdota iz mariborske kasarne 1989. godine, kad mu je crnogorski vojnik priznao da njegova porodica ne radi ništa nego se samo brine da ne umre baba, jer prima američku penziju

Bonus video: