Zbog čega jedemo i kad nismo gladni?

Rot ističe da kada osoba jede, a nije gladna, u stvari nije svjesna svojih osjećanja.
63 pregleda 0 komentar(a)
gojaznost, Foto: Www.shutterstock.com
gojaznost, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 03.03.2011. 10:44h

U pozadini našeg "pojačanog apetita" je u stvari želja da utolimo neki drugi vid gladi - egzistencijalne, emocionalne... i slično, tvrdi u svojoj knjizi “Žene, hrana i Bog” Dženin Rot.

Autorka te knjige, objavljene prošle godine i sama je iskusila gojaznost i anoreksiju.

“Kao prvo, prestala sam s dijetama. Dijete vode do mržnje prema sebi, one izluđuju“, kaže Dženin, „a druga stvar koju sam shvatila je da naš odnos prema hrani nije prokletstvo, nešto čega se treba riješiti, već put prema životu kakav zaista želimo. Ako imamo problema s težinom, to ukazuje na mnogo veći problem od onoga s hranom.Vaša uvjerenja ocrtavaju se kroz vaš odnos prema hrani“.

Ona ističe da kada osoba jede, a nije gladna, u stvari nije svjesna svojih osjećanja.

“Kad nismo gladni, a ipak jedemo, to je zapravo zbog toga što smo u životu odustali od nečega - od jednog dijela sebe. I pošto se najedemo, još uvijek osjećamo istu bol koju smo osjećali prije nego što smo krenuli da jedemo, a pored toga tu je osjećaj krivice. Okrećemo se hrani kad nismo gladni jer u suštini jesmo gladni, ali nečega što nismo u stanju da imenujemo“, kaže Dženin u svojoj knjizi, koja već tri decenije objavljuje knjige na temu hrane i gojaznosti.

Dženin Rot je i sama neprestano bila na dijetama. U životu je, kaže, ukupno dobila i izgubila više od 450 kilograma.

Onda je napravila presudan korak - prestala je s dijetama.

Knjigu "Žene, hrana i Bog" u svojoj je emisiji je preporučila i slavna Opra Vinfri, koja je izjavila da joj je ta knjiga otvorila jedan novi svijet i promijenila njen odnos prema hrani.

“Svi dobro znate moju priču – usponi i padovi, mršava ja, debela ja. Ali, nakon svih ovih godina, slučajno sam naišla na nešto toliko drugačije da mislim kako svi koji su ikad pomislili da je njihova borba s kilogramima izgubljena bitka, sada imaju priliku da je dobiju. Knjiga mi je doslovno otvorila jedan novi svijet i promijenila moj odnos prema hrani. Može vas navesti da prvi put u životu shvatite prave razloge zbog kojih se debljate i dopustite im da postanu čudo vašeg života” – rekla je Vinfri.

Bonus video: