Menzalin se predao i vjeruje crnogorskom pravosuđu

Riječ je o apsolutno dobrovoljnoj predaji koja je samostalna odluka okrivljenog, rekao je advokat Zoran Perović.
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 13:47h

Advokat Zoran Perović, branilac Iva D. Menzalina (58) iz Kotora, optuženog za ratni zločin, rekao je da njegov klijent ima potpuno povjerenje u crnogorsko pravosuđe, javlja Televizija Vijesti.

Službenici Ispostave granične policije Podgorica juče su oko 18.40 časova, u koordinaciji sa NCB Interpol Podgorica, uhapsili Menzalina

"Sa stanovišta odbrane, sa stanovišta okrivljenog, riječ je o apsolutno dobrovoljnoj predaji koja je samostalna odluka okrivljenog, bez uticaja sa bilo čije strane", rekao je Perović.

"Okrivljeni ima potpuno povjerenje u nadležne sudske vlasti u Crnoj Gori i nalazi se u pritvoru i dalje slijedi redovan sudski postupak po zakonu o Krivičnom postupku Crne Gore".

Optužen da je mučio

Menzalin je uhapšen po operativnim informacijama kojima je raspolagao NCB Interpol Podgorica, i to na graničnom prelazu „Aerodrom Podgorica", neposredno pošto je avionom doletio iz Beograda.

On je potom sproveden i zadržan u Područnu jedinicu Podgorica.

NCB Interpol Podgorica potražuje Menzalina međunarodnom potjernicom, raspisanom na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici K.br. 214/08. zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl 142 st 1 Krivičnog zakona SRJ u sticaju sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl 144 KZ SRJ.

Menzalinu se optužnicom stavlja na teret da je, u periodu od 03. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Hrvatskoj, kao pripadnik rezervnog sastava JNA, kršeći pravila međunarodnog prava, vršio mučenje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta prema ratnim zarobljenicima i civilima, koji su u Centar za prihvat zarobljenika u Morinju dovođeni sa dubrovačkog područja.

Vitez kulinarstva

Ivo Menzalin, danas optužen za ratne zločine, nekada se bavio, kako je govorio "najljepšim poslom na svijetu" - družio se sa varjačom.

Umio je Ivo, kako se navodi u jednom razgovoru, da na hiljade gostiju uveseljava kulinarskim umijećem, posebno spremanjem specijaliteta od morskih lodova. Uspješan je bio u spremanju crnogorskih specijaliteta, ali i jela internacionalne kuhinje.

U brojnim akcijama biran je za najboljeg kuvara i dobijao najveća priznanja. Proglašen je i za viteza kulinarstva.

Galerija

Bonus video: