Studentkinja Delević podnijela prijavu protiv sutkinje

Sudija Mugoša je postupajući sudija u procesu koji se vodi protiv Delevićke po tužbi za klevetu njene profesorice Ljiljane Kadić
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 16:48h

Studentkinja Pravnog fakulteta Nina Delević podnijela je krivičnu prijavu osnovnom državnom tužilaštvu protiv sudije podgoričkog Osnovnog suda Suzane Mugoše zbog zloupotrebe službenog položaja.

Sudija Mugoša je sudija postupajući u procesu koji se vodi protiv Delevićke po tužbi za klevetu njene profesorice Ljiljane Kadić.

Od predsjednika Osnovng suda Zorana Radovića, Delevićka je tražila izuzeće sudije Mugoše.

Na prvom pretresu Delević se nije pojavila, o čemu je obavijestila ranije sud da zbog obaveza na fakultetu nije u mogućnosti da dođe, pa je sudija za naredni pretres izdala naredbu prinudno privođenje.

Delević u prijavi navodi da je naredba za prinudno dovođenje, “iako nijesu bile ispunjene sve zakonske pretpostavke za izricanje te mjere, čime je prekršila odredbe iz člana 312, stav 1 Zakona o krivičnom postupku”, jer je ona sud blagovremeno obavijestila da nije u mogućnosti da pristupi glavnom pretresu.

Evedentno je da je profesorica Kadić prekršila Statut Univerziteta CG i Ugovor o studiranju potpisan sa Univerzitetom Crne Gore, gdje su u ugovoru taksativno pobrojana prava studenta, čime je profesorica dovela do stvaranja odgovornosti Univerziteta prema meni

Ona je za “Vijesti” kazala da su odredbama Zakona o krivičnom postupku pobrojani slučajevi kada se može izdati naredba za prinudno dovođenje, te da u njenom slučaju nijesu ispunjene sve zakonske predpostavke jer je svoj izostanak opravdala.

“Nasuprot tome sudija je izdala naredbu za moje prinudno dovođenje, čime je ugrozila moj lični integritet. Ja sam ispunila svoju dužnost, kao građanin i predala krivičnu prijavu protiv sudije, a nadležni organi će dati o tome svoj sud”, kazala je Delević.

Profesorica Kadić podnijela je tužbu zbog tekstova u dnevnim novinama “Vijesti” i “Dan”, od 27.11.2010. godine, pod naslovom “Protestuju zbog nepravilnosti” i “Profesorica Kadić govori neistine”. Pominje se i tekst na internetu objavljen u ime liste “Pobjeda studenata i Pravnog fakulteta - Nina Delević”, pod naslovom “Otvoreno pismo profesorici Kadić”, koji je kako tvrdi “u cjelosti uvredljivog sadržaja... u kojem je iznijela nesitinite tvrdnje”.

Delević je danas podnijela dekanu Pravnog fakulteta Ranku Mujoviću i Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv profesorice Kadić.

"Evedentno je da je profesorica Kadić prekršila Statut Univerziteta CG i Ugovor o studiranju potpisan sa Univerzitetom Crne Gore, gdje su u ugovoru taksativno pobrojana prava studenta, čime je profesorica dovela do stvaranja odgovornosti Univerziteta prema meni. Prekršila je takođe Statut koji mi kao studentu garantuje da mogu iskazati mišljenje o radu akademskog osoblja, a da zbog toga ne snosim posljedice.

Profesoričina reakcija na moje mišljenje o njenom radu je tužba. Zbog iste ja snosim posljedice. Profesorica je prekršila pravnu normu, a ja smatram i moralnu, jer nijesam čula da je ikada profesos tužio studenta zbog izrečene misli", kazala je Delević.

Ona je kao dokaz u disciplinskoj prijavi ponudila osim kopije tužbe protiv nje i svoj Ugovor o studiranju.

Bonus video: