Za šverc 2,5 tone skanka umjesto 15, traže pet godina zatvora

U optužnici se navodi da su optuženi na duže vrijeme u više kriminalnih grupa švercovali drogu na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i šire
450 pregleda 0 komentar(a)
golubovi, Foto: Savo Prelević
golubovi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2011. 16:09h

Zamjenica specijalnog tužioca za organizovani kriminal Mira Samardžić precizirala je optužnicu protiv 37-orice optuženih za šverc oko 2,5 tone skanka, stavljajući im na teret zločinačko udruživanje i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga na organizovan način.

Ona je preciziranom optužnicom, umjesto ranije traženih 15 godina zatvorske kazne, zbog izmjena Krivičnog zakonika od podizanja optužnice, zatražila kaznu od pet i više godina. Takođe, nakon nalaza vještaka hemijske struke izmijenjena su i brojke koje označavaju količinu švercovane droge, koje nijesu bitno promijenjene.

Od 37 optuženih, petorica albanskih državljana su u bjekstvu: Fran Marinaj, Ljuiđi Marinaj, Zef Kole, Alfred Mecaj i Genci Mecaj.

Ostali okrivljeni nalaze se u pritvoru: Đon N. Dušović, Leon D. Gojčaj, Vladimir B. Matanović, Boban P. Janković, Vladimir Z. Đinović, Tihomir B. Popović, Branislav B. Vračar, Duško G. Jovović, Momčilo D. Mojašević, Ranko V. Babović, Milosav M. Ivanović, Dražen G. Suškavčević, Aleksa Đ. Đinović, Danilo M. Senić, Radoslav I. Rašović, Srđan L. Majić, Saša M. Suškavčević, Ivana V. Šuškavčević, Goran M. Suškavčević, Igor D. Krstović, Željko S. Peličić, Neđeljko P. Knežević, Nemanja S. Peličić, Željko S. Bečič, Predrag Đ. Vuletić, Neđeljko R. Janković, Radule T. Božović, Dejan S. Raičević, Aleksandar M. Međedović, Puniša Ž. Nikolić, Željko M. Nikolić, te Đ.V.V. iz mjesta Dupilo kod Virpazara, koji se nalazi na slobodi.

Od 37 optuženih, petorica albanskih državljana su u bjekstvu: Fran Marinaj, Ljuiđi Marinaj, Zef Kole, Alfred Mecaj i Genci Mecaj

Advokat Tomislav Dedić je, zbog kako on tvrdi “izmijenjene a ne precizirane optužnice” zatražio odlaganje završnih riječi, sa čime su se složili i ostali branioci.

Nakon što je njihov predlog usvojen, iz publike koju su činili rodbina pritvorenih, mogli su se čuti uvredljivi komentari na račun advokata Dedića. Isti su nastavljeni i nakon završetka suđenja.

Na suđenju sprovedeni su kao dokazi transkripti telefonskih razgovora dobijeni mjerama tajnog nadzora. Advokat Đorđe Ulićević kazao je da od 228 telefonskih razgovora dvije trećine su telefonski brojevi koji nijesu bili pod mjerama tajnog nadzora te se kao takvi ne mogu koristiti u postupku.

Advokat Sava Popović kazao je da se u razgovorima nigdje ne spominje droga, a branilac Peličića i Vuličića advokat Dejan Vujanović da tužilac “svjesno uskraćuje djelove telefonskih razgovora”.

Na suđenju sprovedeni su kao dokazi transkripti telefonskih razgovora dobijeni mjerama tajnog nadzora. Advokat Đorđe Ulićević kazao je da od 228 telefonskih razgovora dvije trećine su telefonski brojevi koji nijesu bili pod mjerama tajnog nadzora te se kao takvi ne mogu koristiti u postupku

Kao dokaz su uvršeni i oružni listovi Janković Rajka, oca optuženog Neđeljka, koji potvrđuju da je on vlasnik pištolja i berete. Njegov advokat Borivoje Đukanović zatražio je i saslušanje starijeg Jankovića kako bi potvrdio da je svo oružje njegovo a ne njegovog sina, te da je ono policija pronašla u njegovoj kući.

U optužnici se navodi da je kod Janković Neđeljka pronađeno 200 komada municije.

Završne riječi tužioca i odbrane biće 5. i 12. marta u 9.00 časova.

Bonus video: