Biće to"najbolji muzej na svijetu"

Najbogatiji čovjek na svijetu, meksički biznismen Karlos Slim, svečano je u Meksiku otvorio muzej Sumaja, u čijoj je zbirci 66.000 umjetničkih djela.
0 komentar(a)
Karlos Slim, Foto: Guardian.co.uk
Karlos Slim, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 02.03.2011. 15:29h

Otvaranju muzeja, u kojem će ljubitelji umjetnosti moći da uživaju u djelima iz Slimove zbirke, prisustvovali su meksički predsjednik Felipe Kalderon i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabrijel Garsija Markes.

Smješten u zapadnom dijelu Meksika, u asimetričnom zdanju prekrivenom sa 17.000 šestougaonika od aluminijuma koji reflektuju svjetlost, muzej Sumaja dobio je ime po Slimovoj supruzi preminuloj 1999. godine.

Novi muzej biće “jedan od najboljih muzeja na svijetu”, rekao je voditelj svečane ceremonije otvaranja, američki novinar Lari King. Muzej, u čijoj su zbirci slike Da Vinčija, Murilja, Rubensa, Rivere, najveća kolekcija Rodenovih skulptura izvan Francuske, kao i radovi impresionista Monea, Renoara i Degaa, osmišljen je kao podstrek razvoju Meksika, kazao je Slim.

U novom muzeju nalaze se i predmeti iz epohe prije dolaska Španaca, zbirka meksičkog kovanog novca, kao i istorijski dokumenti Ernana Kortesa i Kristofera Kolumba. Imovina Karlosa Slima, koji je 2010. proglašen za najbogatijeg čovjeka na svijetu, procijenjena je na više od 53 milijarde dolara. Novi muzej, sa 17.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, biće otvoren za posjete od 29. marta. Ulaz će biti besplatan.

Bonus video: