GALERIJA "CENTAR"

Slike Aleksandre Popović

U podgoričkoj galeriji ”Centar” je u toku Izložba slika Aleksandre Popović. Aleksandra Popović je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, kao i na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 15:52h

Aleksandra Popović je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1995, kao i na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Izlagala je samostalno na izložbama u Parizu (2001), Beču (2008), Njujorku (2008). Dobitnica je prestižne nagrade za likovnu umjetnost koju dodjeljuje “Academia di Belle Arti” u Rimu. Kritike o njenom radu su objavljivane u medijima u Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori. Živi i radi u Njujorku.

“Najvažnije slike na ovoj izložbi posvećene su mom ocu (Aleksandra je kćerka pokojnog crnogorskog sineaste Nikole Popovića, prim. J.P.T.) i na njima sam radila nekoliko godina, a drugi dio izložbe čine slike bazirane na vodi, moru. Radila sam ih po fotografijama koje sam snimila na Jadranskoj obali. Sama tema vode je za slikara impresivna, kompleksna, teška, zato što konstruktivno sve se pokreće. Ta tema može da vas povede lirično, apstraktno”, kazala je Aleksandra Popović koja svoje slike realizuje u tehnici ulje na platnu.

“Ako radite sa akrilicima, limitirani ste. To je kao rad sa plastikom. Ali, kada radite sa uljanim bojama imate neograničenu mogućnost korišćenja prirodnih pigmenata. Svi ti pigmenti reaguju vrlo senzitivno na svjetlost, tako da postoji mogućnost da kreirate slike koje se na svjetlosti mijenjaju. Žive su”, kazala je “Vijestima” Popović kojoj je izložba u galeriji “Centar” prvo likovno predstavljanje u Crnoj Gori.

“Divan rad Aleksandre Popović je studija protivrječnosti. Slike urađene ovako preciznom umješnošću mora da su stvarane polako i metodično, dok kompletirani rad pokazuje eksplozivnu energiju i lični stav najimpulsivnije slike pokreta. Ove slike otkrivaju ekstazu u prirodi, ali posjeduju i žestinu najstrasnije savremene apstrakcije”, zapisao je o radu Aleksandre Popović likovni kritičar Den Bergman.

Izložbu u galeriji “Centar”, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, otvoriće Milica Radulović, istoričarka umjetnosti i Blagota Eraković, reditelj.

Kada radite sa uljanim bojama imate neograničenu mogućnost korišćenja prirodnih pigmenata. Svi ti pigmenti reaguju vrlo senzitivno na svjetlost, tako da postoji mogućnost da kreirate slike koje se na svjetlosti mijenjaju. Žive su, kazala je “Vijestima” Popović