Tandem Vučinić-Juretić opet potcjenjivali sud

Vučiniću je zasmetalo “što tužilac vrcka nogom i trese” jer ga je to, kako kaže, dekocentrisalo u iznošenju završnih riječi.
298 pregleda 0 komentar(a)
Juretić, Foto: Arhiva Vijesti
Juretić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.03.2011. 20:12h

Suđenje bivšem građevinskog inspektora Vladanu Juretiću i njegovom šefu Vlatku Vučiniću zbog zloupotrebe službenog položaja, obilježeno je nepoštovanjem suda i nizom opomena predsjedavajuće sudije Maje Zeković.

Vučinić i Juretić, kojima se na teret stavlja da su nezakonito srušili ogradu KIPS-a, nastavili su da se dovikuju, prekidaju sudiju dok priča, komentarišu posao tužioca, koriste neprimjerene termine, zahtijevaju odgovore od sudije za sve što im ne odgovara i pokušavaju da odrede šta će ući u zapisnik.

Vučiniću je zasmetalo “što tužilac vrcka nogom i trese” jer ga je to, kako kaže, dekocentrisalo u iznošenju završnih riječi.

Nećete sigurno!

Nakon što je sudija Zeković objasnila Vučiniću da će ona interpretirati njegovu završnu riječ i odrediti šta je bitno da uđe u zapisnik, on se pobunio.

“Nećete Vi moje navode interpretirati, ja Vam garantujem. Nećete sigurno”, odgovorio joj je Vučinić.

On je opomenut jer je više puta ponovio da je vlasnik KIPS-a Risto Drekalović “najveći uzurpant”.

“Ja sam za Vas časni sud ili predsjednica Vijeća”, kazala je Zeković, nakon čega je on nastavio da je zove “gospođo sudija”

“Nije to neka uvreda- uzurpant”, prokomentarisao je njihov branilac Miodrag Bojanić.

“Nemojte Vi da cijenite što je Vama značajno, već ono što je meni značajno”, kazao je Vučinić sudiji nakon što mu je kazala da će ona procijeniti šta je značajno za postupak.

"Gospođo sudija"

On se u svom završnom izlaganju počeo pozivati na ranije presude sudije Zeković koje je netačno interpretirao. Sudija mu je, nakon dvije opomene i upuštanja u ponavljanje istih stvari koja nemaju veze sa postupkom, prekinula izlaganje.

Juretić je dostavio sudu podnesak sa završnim riječima. Čitavu prvu stranu sudija smatra uvredljivom za sud, sa neistinitim i neumjesnim konstatacijama. On se sudiji obraćao sa “gospođo”.

“Ja sam za Vas časni sud ili predsjednica Vijeća”, kazala je Zeković, nakon čega je on nastavio da je zove “gospođo sudija”.

On u svom podnesku kaže da ga je sudija uvrijedila jer mu je kazala da pije alkohol.

Na čemu ste?

Sudija Zeković je na prošlom suđenju pitala Juretića ima li psihičkih smetnji, s obzirom na njegovo ponašanje.

“Nijesam Vas pitala pijete li alkohol već sedative. Vi ste u drugom satu pretresa pitali da li je u toku davanje završnih riječi”, kazala mu je ona i objasnila da predsjednik Vijeća, ukoliko posumnja, može da traži psihijatrijsko vještačenje.

Čulo se kako se Bojanić obraća Vučiniću da ne “pecka”, dok je Juretić konstatovao da se “tu ne zna božije zore”.

Juretić je konstatovao da je saglasnost Željeznice koja je data KIPS-u povučena prije rušenja, iako se tužilac tokom čitavog procesa poziva i na taj dokument, advokat odbrane ga je priupitao da li je ona povučena.

“U, pa to je dobro za vas”, zaključio je Bojanić.

Juretić je htio da objasni sudu u kojem dijelu se nije složio sa svojim advokatom, na šta je mu je branilac kazao da je “vrlo važno” što nije.

Sudija Zeković presudu će donijeti u petak.

Bonus video: