Nikad dosadnija dodjela Oskara

Kako je sve to izgledalo? Prilično raštimovano i beskrajno dugačko, pravi cušpajz starog i novog.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 15:59h

Aleksandar Bečanović, filmski kritičar “Vijesti” ovako komentariše dodjelu prestižnih nagrada:

“ To što je Kraljev govor dobio Oskara ima samo jednu dobru stranu: to što ga nisu dobili Početak, taj kvazigrandiozni pokušaj da se tematizuju snovi uz ’adekvatni’ balans ’filozofije’ i akcije, Društvena mreža, oličenje današnje političke klime u kojoj je moguće da se film, koji ultimativno hvali i iskupljuje jednog milijardera, shvati kao kritičko i pronicljivo angažovano ostvarenje (’You’re not an asshole, Mark, you’re just trying hard to be one’), i Crni labud koji sve vrijeme samo uspijeva da pokaže koliko je manjkav i psihologizujuće trivijalan u odnosu na svoje superiorne uzore, Repulsion i The Red Shoes", rekao je Bečanović.

"Naravno, ubjedljivo najbolji film u konkurenciji, Winter’s Bone, nije imao nikakvih šansi: ovakva sumorno realistička deskripcija amerikane bila je previše uznemirujuća za tanani ukus Akademije”.

Dosadno

Gotovo da je jedinstven sud medija, kritičara i najšire publike - protekla dodjela Oskara bila je jedna od najdosadnijih, budući da je, gotovo bez izuzetka, donijela i više nego očekivane laureate. Ni sam televizijski događaj, po običaju jedan od najgledanijih planetarnih TV prenosa, nije donio ništa novo, što bi, makar dijelom, popravilo ukupni utisak.

“Kraljev govor” je “mamac za mase” koji je osvojio i glasače Akademije, te je dobio četiri Oskara - za najbolji film, reditelja, originalni scenario i glavnog glumca. Zanimljivo je da isti broj Oskara ima i “Početak” koji je osvojio tehničke nagrade za fotografiju, vizuelne efekte, montažu i miks zvuka. Jedan od najvećih favorita za glavne nagrade, “Društvena mreža”, osvojila je nagradu u nekoliko kategorija u kojima je taj film bio superioran - adaptirani scenario, montaža i muzika.

Smijeh iz pristojnosti

Ako su već glumačke nagrade bile “rezervisane” za Kolina Firta (Kraljev govor) i Natali Portman (Crni labud), 'glumački film' “Bokser” je osvojio sporedne glumačke Oskare (Kristijan Bejl i Melisa Leo).

Pokazalo se i da je “Čovjek zvan Hrabrost” dobio priznanje samim tim što se izborio za deset nominacija, ali na kraju taj vestern nije osvojio nijednog Oskara. Sama ceremonija tekla je prilično monotono.

Pokazalo se i da je “Čovjek zvan Hrabrost” dobio priznanje samim tim što se izborio za deset nominacija, ali na kraju taj vestern nije osvojio nijednog Oskara. Sama ceremonija tekla je prilično monotono

Voditelji En Hatavej i Džejms Franko, očigledno su, po mišljenju kritičara, izabrani da bi privukli što veći broj mladih gledalaca, a ne zato jer su iskusni u vođenju velikih priredbi ili brzi na jeziku.

Sve je počelo jednim od onih skečeva kojem se ljudi smiju iz pristojnosti, a vrhunac večeri vjerovatno je bio trenutak kada se na sceni kao prezenter pojavio legendarni voditelj Oskara Bili Kristal.

Tom glumcu naklonila se En Hatavej, a u znak pozdrava ustala je cijela dvorana - sigurno su se svi pitali kako bi izgledala ova ceremonija da je vodio taj duhoviti glumac.

Kao jedan od prvih prezentera pojavio se stari Kirk Daglas koji je dugo publiku držao u neizvjesnosti proglašavajući najbolju sporednu glumicu. On je Oskara za sporednu ulogu uručio Melisi Leo koja je izjavila: “Kada sam gledala Kejt Vinslet prije dvije godine, izgledalo je tako j... lako”. To je vjerovatno postao novi skandal kojim će se Amerika baviti.

Nenad Polimac, najpoznatiji hrvatski filmski kritičar, u Jutarnjem listu komentariše podjelu Oskara:

“Čudan je profil glavnih takmaca za ovogodišnjeg Oskara. 'Kraljev govor' nezavisna je britansko-australijska produkcija u koju su se u posljednji tren uključila braća Vajnstajn, šefovi nekada moćne kompanije Miramax. Takav film, nastao izvan glavne holivudske matice, trebalo bi da bude dosta nekonvencionalan, no svi koji su ga vidjeli znaju da je u pitanju vrlo emocionalna, gotovo staromodna priča o prijateljstvu okrunjene glave opterećene mucanjem i plebejca koji liječi takve probleme", napisao je Polimac.

"Nimalo čudno što su mnogi jaki producenti i distributeri oklijevali podržati film, jer su smatrali da je nečem takvom prošlo vrijeme. Drugi je favorit bila 'Društvena mreža', velika holivudska produkcija koja se dičila radikalnošću tipičnom za nezavisne filmove: junak je enigmatična - reklo bi se - hulja (ali neosporni genij), koja se lišava jednog po jednog saradnika na putu prema vrhu.

Film ne docira, pokazuje kakvo je stanje stvari u vezi s moralnim standardima internet generacije, virtuozno je režiran. I što se dogodilo? Pobijedio je, naravno, 'Kraljev govor' jer se mnogoljudno i dobrim dijelom postarije glasačko tijelo Američke akademije radije podsjetilo vremena kada su pobjeđivali filmovi poput 'Vatrenih kočija' i 'Ghandija', nego da se udubljuje u finese djelca koje barata nerazumljivim izrazima kakav je 'pad servera'. Nevolja je što organizatori dodjele Oskara nisu imali tu komociju”.

O samoj ceremoniji Polimac kaže:

“Njihova ciljna grupacija su mlađi gledatelji, kojima su upućene stotine reklamnih poruka što se emitiraju u blokovima između pauza televizijskog prenosa. Već dugo se bilo uvriježilo da Oskare vode prokušani zabavljači poput Bilija Kristala ili Stiva Martina, no ove se godine pokušalo nešto drugo, pa su angažovani En Hatavej i Džejms Franko, holivudske zvijezde nove generacije. Muško-ženski parovi inače se izbjegavaju u ovakvim prigodama, jer se opravdano drži da dvojica muških komičara mogu biti dosta ubojiti jedan prema drugom, što zna biti zabavno (slučaj Aleka Boldvina i Stiva Martina lani), no upute marketinškog tima bile su drukčije”.

Kako je sve to izgledalo? Prilično raštimovano i beskrajno dugačko, pravi cušpajz starog i novog. Neprestano se govorilo o SMS porukama i Internetu, ali se istodobno podsjećalo na zlatno holivudsko doba kada su filmsku kulturu definisali “Prohujalo sa vihorom”, “Ben-Hur” i “Kazablanka”.

Pokazalo se i da je “Čovjek zvan Hrabrost” dobio priznanje samim tim što se izborio za deset nominacija, ali na kraju taj vestern nije osvojio nijednog Oskara. Sama ceremonija tekla je prilično monotono

Galerija

Bonus video: