Da li i kako oprostiti prevaru?

Procijenite sami možete li da podnesete uzrok prevare i da li postoji obostrana, iskrena želja da spasite vezu.
307 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 17:23h

Svakako, prevara je ono što uništi svaku vezu: kod onoga u vezi ko prevari, često praćena osjećanjem krivice, kod prevarene strane tu su osjećaji poniženosti, izgubljeno povjerenje, samopouzdanje u opadanju.

Uvijek je teško i bolno suočavanje sa preljubom, a još teži dio je zajednički život, ako se žena/muškarac odluče da oproste.

Prije svega, ma kako to bolan proces bio, trebalo bi da razgovarate sa partnerom/kom o svemu što je uzrok preljube: da li je riječ o neobuzdanom seksualnom nagonu, kratkotrajnoj, prolaznoj avanturi, ili pak o vezi koja traje već duže vrijeme.

Procijenite sami možete li da podnesete uzrok prevare i da li postoji obostrana, iskrena želja da spasite vezu. Nada ostaje samo u slučaju partnerovog iskrenog žaljenja zbog preljube.

Kao po pravilu, ako se preljuba desila, vjerovatno su u vezi postojali neriješeni konflikti, nesuglasice, neispunjene želje.

U svakom slučaju, negdje je postojao problem, koji je tinjao i dugo se nije rješavao.

Uglavnom zbog toga i dolazi do preljube.

Zato je značajno da razgovarate o problemima u vezi kako biste ponovo izgradili poljuljano povjerenje.

Takođe, ono što psiholozi savjetuju u takvoj situaciji jeste da se, nakon razgovora, na određeno vrijeme ipak odvojite od partnera, kako biste dobro razmislili o svemu.

Jedno od britanskih istraživanja je pokazalo da osam od deset parova nakon prevare nastavi odnos sa partnerom/kom.

Ako mislite da ipak ne možete da sami riješite problem onda je jedna od otvorenih mogućnosti da zatražite pomoć stručnjaka.

Istraživanja su pokazala da su parovi koji su se odlučili na takav potez kasnije imali mnogo bolje i prisnije odnose.

Ono što je najbitnije, dajte sebi i drugoj strani dovoljno vremena, dobro razmislite prije nego što donesete konačnu odluku: kada dobijete odgovore na sva pitanja, razmislite o tome vrijedi li definitivno prekinuti vezu/brak i krenuti iz početka.

Osjećanje povrijeđenosti je u takvoj situaciji krajnje razumljivo za stranu koja je prevarena i ako vam je zaista stalo do partnera/ke, nemojte da glumite ponos i da se lažno predstavaljate da niste razočarani. Zbog jačeg odnosa, bolje je da pokažete da vam je nevjera zaista nanijela dosta boli.

I još bi jednom trebalo osvijestiti činjenicu da je svaki odnos – živ, te da traži i zahtijeva stalnu njegu, održavanje, zato preispitajte i sebe: da li i vi ispunjavate očekivanja, koliko radite na tome da vaša zajednica uspije ili je pak shvatate "zdravo za gotovo"?

Galerija

Bonus video: