U trudnoći pijte što više tečnosti

Zdrava ishrana važna je za sve, a za trudnice posebno: tokom trudnoće se povećava potrošnja određenih hranjivih sastojaka, pa je zato neophodno unositi ih što više.
197 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, Foto: Www.shutterstock.com
trudnoća, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 01.03.2011. 15:02h

Pravilna ishrana svakke trudnice treba da bude bazirana na ugljenim hidratima, bjelančevinama, vitaminima i mineralima: savkog dana treba unositi namirnice iz svih osnovih vrsta hrane – meso i njegove alternative bogate bjelančevinama, hljeb i žitarice, voće, povrće, mlijeka i mliječne proizvode.

Prije svega, ono što bi trebalo unositi u organizam je - folna kiselina, u obliku tableta ili kroz dovoljne količine tamnozelenog povrća.

Folna kiselina je izuzetno značajna za normalan razvoj ploda.

Neophodno je unositi što više gvožđa kojeg dovoljno ima u crvenom mesu, žitaricama i suvim šljivama.

Preporučena doza bila bi - oko 30 mg dnevno.

Trudnice su inače sklone anemiji, pa je zato bitno da se osigurate dovoljnim količinama gvožđa.

Plodu koji se razvija u majčinoj utrobi takođe su neophodni kalcijum i fosfor, a istraživanja pokazuju da dovoljna količina kalcijuma može da pomogne i u prevenciji visokog pritiska.

Preporučena dnevna doza je oko 1200 mg kalcijuma i fosfora. Kalcijuma ima dovoljno u mliječnim proizvodima sa niskim procentom masnoće, sardinama, zelenom lisnatom povrću.

Fosfora ima u bijelom mesu, ribi...

Kalorije koje se unesu u organizam najčešće idu u tri oblika: masti (maslac i ulja), ugljeni hidrati (žitarice i šećeri) i proteini (riba, meso, mliječni proizvodi).

Ako je buduća mama vegetarijanka, stručnjaci preporučuju da se tokom trudnoće odreknu potpunog oblika vegetarijanstva zbog toga što mogu da naškode plodu: neophodni su svi sastojci i materije, pa i one životinjskog porijekla, za pravilan rast i razvoj ploda.

Treba izbjegavati prekomjerne količine hrane i “jesti za dvoje”, nego, ako ste već gladni između obroka, možete pojesti nešto sitno: izbjegnite čips, čokoladu, grickalice, slane i slatke, već tada konzumirajte svježe voće, salate od povrća i sl.

I na kraju, ali ne manje značajno: ne zaboravite na dovoljan unos tečnosti. Svaka trudnica bi dnevno trebalo da popije osam čaša vode, ljeti i više.

Izbjegavajte voćne sokove, gazirana, vještačka pića – mnogo se žena ugoji tokom trudnoće samo zato što ne mogu da se odreknu takvih loših navika.

Ako se pak ne unosi dovoljno vode to može dovesti do nesvjestice, slabosti mišića, čak i osećanja uznemirenosti.

Fetus neće dobiti dovoljnu količinu hrane, teško se odvode štetne materije.

Dehidratacija može značajno da ugrozi rast i razvoj bebe, dok kod nekih žena, navode stručnjaci, čak može da izazove preuranjene trudove i porođaj.

Bonus video: