Počelo suđenje Moldavki S.Č. za lažno svjedočenje

Sudija Vuković je vodila istragu prije 8 godina protiv Piperovića, Jasavića, Irfana Kurpejovića i Bajrama Orahovca, koji su se sumnjičili za seksualno zlostavljanje Moldavke S.Č.
286 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Boris Pejović
Zoran Piperović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2011. 19:19h

Advokat Goran Rodić optužio je bivšeg istražnog sudiju podgoričkog Osnovnog suda Anu Vuković da je, tokom istrage u aferi S.Č. zloupotrijebila službeni položaj i učestvovala u progonu aktera Zorana Piperovića i Ekrema Jasavića.

Sudija Vuković je vodila istragu prije osam godina protiv Piperovića, Jasavića, Irfana Kurpejovića i Bajrama Orahovca, koji su se sumnjičili za seksualno zlostavljanje Moldavke S.Č.. U nedostatku dokaza istraga je obustavljena godinu kasnije.

Nakon toga, bivši osumnjičeni podnijeli su krivičnu prijavu protiv S.Č. zbog lažnog prijavljivanja koja je odbačena. Pred sudijom Nadom Rabrenović počelo je suđenje Moldavki u odsustvu zbog davanja lažnog iskaza po privatnoj tužbi.

S.Č. garantovali bezbjednost

Rodić, koji zastupa tadašnjeg tužioca Piperovića, kazao je da su tokom vođenja postupka protiv njih četvorice svi advokati odbrane uputili dopis sudiji Vuković, tadašnjim predsjednicima Osnovnog i Višeg suda Migu Međedoviću i Milanu Radoviću, Ministarstvu pravde i Vladi Crne Gore da se S.Č. garantuje bezbjednost kako bi ostala u zemlji do kraja postupka.

“Nakon toga poslali smo još jedno upozorenje u kojem se sudija Vuković izričito moli da se Moldavki ne dozvoli da ode iz zemlje jer smo u saznanju da bi se moglo pokazati da je lažno svjedočila. Na posljednjem zapisniku sa saslušanja od 11.01.2003. godine piše “prekida se saslušanje i nastaviće se”.

Sudija Vuković joj je, iako nije završeno saslušanje dopustila da ode”, kazao je Rodić dodajući da je nakon odlaska S.Č. 26. januara Vuković saopštila da zna njenu adresu i da će po njenom pozivu se odazvati na svaki poziv suda.

Rodić je rekao i da je S.Č. ispričala da je fotografije na kojima se navodno vidi da su tada osumnjičeni jeli ribu sa nje i grizli je dala inspektoru Zoranu Strunjašu, te da su oni pitali sudiju Vuković da li su te fotografije u spisima predmeta, na šta je “sudija odbila da se izjasni”. Advokati su, u slučaju da fotografije nijesu u spisima, tražili suočavanje Strunjaša i S.Č. do čega nije došlo.

Vještaci svih specijalnosti su je pregledali i nijesu našli ništa. Policija im rekla da ćute. Sudija Vuković nije dozvolila našim braniocima da kopiraju medicinski nalaz

S.Č. je bila žrtva

Raičević, iz Sigurne ženske kuće, kazala je za “Vijesti” da je S.Č. bila žrtva trgovine ljudima, a žrtva ne može biti optuženi ni u jednom procesu, te da je suđenje nezakonito.

“O tome kakve su vršene manipulacije sa S.Č. i DZ zna Đurišić i kako je morao da daje neke izjave. On me je prošle godine zvao da mi se izvini povodom tih izjava”, kazala je Raičević dodajući da o povredama Moldavke svjedoči debela medicinska dokumentacija, kao i dr Dragana Čukić.

“Vještaci svih specijalnosti su je pregledali i nijesu našli ništa. Policija im rekla da ćute. Sudija Vuković nije dozvolila našim braniocima da kopiraju medicinski nalaz”, kazao je Piperović, dodajući da ju je sudija “plačući ispratila na aeorodrom”.

Sudija Vuković je “Vijestima” kazala da nije obaviještena da je bilo suđenje i da ne bi komentarisala izjave Piperovića šta god da je rekao.

Piperović je ispričao da je odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na zahtjev našeg, o njegovom i kretanju S.Č. sakrio tadašnji pomoćnik ministra za javnu bezbjednost Mićo Orlandić, a da je sjutradan, nakon nečijeg saznanja za sporni telegram odmah razriješen dužnosti ministar Andrija Jovićević.

On je ispričao i da ga je Jasavić, kojeg navodno nije poznavao ranije, pozvao nakon izlaska iz pritvora da popričaju, te da mu je prilikom viđenja u kancelariji urednika “Publike” Velje Brajovića ispričao stvari “od kojih se čovjeku diže kosa na glavi”.

Piperović je kazao i da je tada policajac a sada šef odsjeka za organizovani kriminal Tihomir Gačević rukovodio akcijom njegovog hapšenja.

“Zoćo, brate, spašavaj me ne znam što da radim. Prate me Mićo Orlandić i njegovi ljudi. Sve je provaljeno, ne znam đe da spavam noćas”, citirao je navodnu izjavu Gačevića koji ga je zvao na prokrijumčareni broj u pritvoru. On mu je navodno kasnije rekao: “Ništa nije bilo, a zašto je bilo pitaj službu”. Gačević juče nije bio dostupan na broju poznatom redakciji.

“Ona ulazi u avion 26. januara i oni mi kažu idi kući. Avion se zbog magle vratio na aerodrom a oni mene u pritvor. 27. ona se sa Gačevićem ukrcala u avion i rekli su mi da idem kući jer se digla magla”, ispričao je Piperović okolnosti njegovog izlaska iz pritvora.

Moldavka kafenisala tokom saslušanja

Zastupnik Jasavića, advokat Ljubiša Novaković prokomentarisao je da tokom tajnog suđenja S.Č. ni iz 4. puta nije prepoznala S.V. koja ju je navodno vezivala lancima, među tri djevojke, a da je u novinama osvanuo naslov “Moldavka prepoznala djevojku i pala u nesvijest”.

On je za “curenje netačnih informacija” optužio advokata Dragana Prelevića.

“Moldavka je sa cigaretom sjedjela na suđenju, stalno...Kada bi je pitanjima uhvatili u laži ona bi briznula u plač nakon čega bi sudija konstatovala da nije u stanju da odgovara i prekidala bi saslušanje”, kazao je Novaković dodajući da su se prije saslušanja unosile kafe u kancelariju sudnice za nju, njenu majku i sudiju.

Piperović piše roman

“Ovo je najveći zločin prema pojedincu u zadnjih 300 godina”, kazao je Piperović dodajući da ni danas ne zna zašto je on izabran i o čemu se radi, te kako je uhapšen uz hajku “na opšte zadovoljstvo svih medija”.

“Mogu da napišem roman o tome i pišem ga. Već vidim naslov u novinama - Piperović piše roman”, kazao je on, objašnjavajući da bi sve bilo lakše da je neko od medija htio da objavi iskaz S.Č. i da javnosti da presudi.

Piperović je ispričao da je spise predmeta dao Esadu Kočanu, uredniku “Monitora”, koje mu je novinar Petar Komnenić navodno vratio nakon dva mjeseca u hotelu Crna Gora i rekao mu da im nije interesantno jer nema izjave Mila Đukanovića.

“Ništa mi on nije dao. Svi moji komentari i istraživački tekstovi Komnenića bili su profesionalni i zasnivali se uvidom u činjenice”, kazao je Kočan “Vijestima”.

Bonus video: