MILOŠ VUŠKOVIĆ

Velika umjetnost kroz male stvari

Retrospektivna izložba Miloša Vuškovića (1900-1975), u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u utorak 1. marta u 19 sati u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 15:28h

Miloš Vušković po završetku Prvog svjetskog rata upisuje Umjetničku školu u Beogradu, kod prof. Ljube Ivanovića, Ilije Šobajića i Milana Milovanovića. Odlazi u Beč 1921. na studije likovnih umjetnosti. Po povratku u Beograd 1924. posvećuje se slikarstvu, a bavi se i karikaturom i novinarstvom.

Bio je profesor crtanja u Realnoj gimnaziji u Pančevu od 1926. do 1933, a od 1933. u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Bio je član likovne grupe Oblik. Sa Pjerom Križanićem i drugim karikaturistima, osniva 1936. humorističko-satirični list “Ošišani jež”. Poslije oslobođenja radi u raznim redakcijama kao karikaturist (Glas, Politika). Bio je član ULUS-a, a na izložbama ULUCG-a učestvuje od 1949.

Na poziv Ministarstva prosvjete NRCG dolazi 1948. na Cetinje. Postavljen je za direktora Škole za primijenjenu umjetnost u Herceg Novom, a zatim za direktora Umjetničke galerije na Cetinju i na tom položaju ostaje od 1952. do penzionisanja 1965. godine. Bio je redovni član Društva za nauku i umjetnost Crne Gore (koje 1976. prerasta u Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti). Izlagao je samostalno i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih likovnih nagrada i najvećih državnih i društvenih priznanja, među kojima je nagrada AVNOJ-a.

Na retrospektivnoj izložbi u Centru savremene umjetnosti Crne Gore biće predstavljen opus ovog značajnog umjetnika sa 105 radova (slika, karikatura i skulptura) iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore. Izložbu prati monografski katalog čiji je izdavač Narodni muzej Crne Gore, a suizdavač Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Autor uvodnog teksta u monografiji je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

“Miloš Vušković, likovni stvaralac, karikaturista, pedagog posjedovao je posebnu vrstu poetike koja je zadovoljstvo nalazila u malim jednostavnim stvarima koje čine život, u svijetu jedne diskretne lirike - svijetu intime.

Shodno tome tematski se opredijelio za slikanje portreta, pejzaža, žanr-scena, mrtve prirode. Bogati umjetnički opus Miloša Vuškovića, svestranost njegovih likovnih interesovanja - slikarstvo, skulptura, karikatura, i uticaj na kulturni život Crne Gore druge polovine dvadesetog vijeka, govore nam o izuzetnoj ličnosti koja je na najdostojanstveniji i najiskreniji mogući način ispunila svoj - stvaralački, intelektualni, duhovni i životni put”, zapisala je Ljiljana Zeković, koja će i otvoriti izložbu.