Daleki zapisi i nova kazivanja

Nova knjiga poezije “Mit o izgubljenim dodirima” poznatog crnogorskog pjesnika Mladena Lompara, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.
54 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Lompar, Foto: Arhiva Vijesti
Mladen Lompar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.02.2011. 15:37h

“'Mit o izgubljenim dodirima' doima se kao rendgen probranih, do sada zatomljenih uspomena pisca koji s lakoćom svoje teme pretvara u univerzalne. Kao kroz skrovite odaje, kojima su hodali različiti usudi, Lompar nas vodi kroz sjećanja, kroz albume koji odaju načine i količine ljudskih nesreća. Ta iznenadna i tužna izložba oslikava život jednog grada koji postoji tek u uspomeni, jedne prošlosti koju jedino riječi mogu da ožive.

Postavka je to što nas sa sjetom uvjerava o jedinstvenoj stvaralačkoj poziciji Mladena Lompara”, zapisao je u predgovoru knjige književnik Pavle Goranović, koji dalje u tekstu zapisuje da se u zbirci “Mit o izgubljenim dodirima” smjenjuju poezija i proza, “vlastita i tuđa iskušenja, daleki zapisi i nova kazivanja”.

Novu poeziju Lompara je podijelio u četiri poetske cjeline: “Mjesto đe počinje ova priča” (posvećena Božu Koprivici), “Niko se ne želi vraćati”, “Mit o izgubljenim dodirima” i “Devet gorskih ruža”.

“Mladen Lompar se još jednom iskazao kao pjesnik moćnih predskazanja, u našoj literatuti ni na koga nalik i čijom su pjesničkom harizmom dostignuti vrhovi savremenog crnogorskog pjesništva”, zaključuje Goranović.

Lompar je rođen na Cetinju 1944. godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Objavio je preko dvadeset knjiga poezije. Predsjednik je Crnogorskog PEN centra, potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i član Matice crnogorske i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Glavni i odgovorni je urednik časopisa “Ars”. Dobitnik je brojnih nagrada.

Bonus video: