Dvije nagrade Čarlsu Simiću

Čarls Simić, veliki američki pjesnik i esejista srpskog porijekla, jedan od vodećih savremenih svjetskih pjesnika, dobio je ovih dana dvije velike nagrade za svoj književni opus.
0 komentar(a)
čarls simić, Foto: Syracuse.com
čarls simić, Foto: Syracuse.com
Ažurirano: 28.02.2011. 15:01h

Simiću je prvo dodijeljena medalja “Robert Frost” za životno djelo u poeziji. Medalju “Robert Frost” dodjeljuje Američko pjesničko društvo, a medalja koja nosi ime jednog od najvećih američkih pjesnika XX vijeka biće dodijeljena Čarlsu Simiću na svečanosti koja će se održati u aprilu.

Pored toga Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik nagrade “Vilček“ za umjetnost i humanistiku, koju već šest godina dodjeljuje Fondacija Vilček.

Prije tri godine proglašen je za Poetu laureatusa Kongresne biblioteke u Vašingtonu

Nagrada “Vilček” dodjeljuje se za životno djelo u oblasti umjetnosti i humanističkih nauka, a namijenjena je izuzetnim stvaraocima stranog porijekla koji su svoje djelo ostvarili u okviru američke kulture. “Nagrada 'Vilček' pomaže nam da predstavimo bogatstvo koje imigranti umjetnici donose američkoj kulturi, kao i njihovu ključnu ulogu u oblikovanju glasa koji je izrazito, nesumnjivo američki”, stoji u saopštenju Fondacije Vilček.

Dobitnik Pulicerove nagrade

Fondacija Vilček ima za cilj da podigne svijest javnosti o doprinosu imigranata u oblasti nauke, umjetnosti i kulture u Sjedinjenim Američkim Državama. Fondaciju su 2000. godine osnovali Jan i Marica Vilček, imigranti iz bivše Čehoslovačke.

Nagrada “Vilček” iznosi 100.000 dolara, a odluku da Čarls Simić bude ovogodišnji dobitnik nagrade “Vilček” donio je veliki žiri sastavljen od istaknutih pisaca, književnih kritičara, univerzitetskih profesora i umjetnika iz nekoliko profesija. Nagrada “Vilček” biće uručena Čarlsu Simiću na svečanosti u Njujorku četvrtog aprila.

Poznat i kao dobitnik Pulicerove nagrade, Čarls Simić je dobitnik i čitavog niza drugih velikih nagrada za poeziju: nagrade Markarturove fondacije, nagrade “Edgar Alan Po”, Međunarodne Grifinove nagrade za poeziju, nagrade “Valas Stivens”.

Prije tri godine proglašen je za Poetu laureatusa Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Bonus video: