Kraljev govor - film koji je imao sve šanse da se ne proslavi

Film, čiji je glavni junak kralj Džordž Šesti, otac sadašnje kraljice Elizabete Druge, donio je Oskara i Kolinu Fertu.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 08:35h

Film "Kraljev govor", dobitnik ovogodišnjeg Oskara za najbolji film, imao je sve šanse da ne uspije: nekoliko producenata ga je odbilo, nastao je usred svjetskefinansijske krize a tema mu je intimistička priča o monarhu koji pokušava da pobijedi mucanje, piše Beta.Uprkos tome, "Kraljev govor" je u pohod na nagrade krenuo na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gdje je dobio nagradu publike, potom je dobio nagradu američkog udruženja producenata, sedam nagrada britanske filmske akademije (BAFTA) i sada ukupno četiri Oskara.

Film, čiji je glavni junak kralj Džordž Šesti, otac sadašnje kraljice Elizabete Druge, donio je Oskara i Kolinu Fertu koji je za istu ulogu dobio i Zlatni globus i nagradu BAFTA.

Najveći uspjeh nezavisnog filma u Britaniji

"Kraljev govor" u režiji Toma Hupera - takođe ovjenčanog Oskarom - prikazuje se od novembra u 39 zemalja i do sada je u svijetu zaradio više od 210 miliona dolara, od čega 106 miliona u SAD.

"Britanci - kao i Amerikanci - vole priče o kraljevskoj porodici i ljudi su zadovoljni kad otkriju taj djelić istorije za koji mnogi od njih nisu znali"

"Sve je skinuo!"

Džordž Šesti, u krugu porodice zvani Berti, strijepi da neće uspjeti da ispunjava kraljevske dužnosti, pogotovo zbog mane koja mu svaki javni nastup čini pravim mučenjem.

"Kraljev govor" je i priča o prijateljstvu dva muškarca iz dva potpuno različita svijeta

Čekajući smrt Kraljice-majke...

U romantični aspekt filma može se uvrstiti i priča o Dejvidu Sajdleru, autoru scenarija koji se inspirisao sopstvenim iskustvom iz djetinjstva kad je mucao i koji je morao da sačeka 25 godina prije nego što je priča prenijeta na filmsko platno.

"Molim Vas, ne dok sam ja živa"

Živjela je do 102. godine.

Bonus video: