Kad djevojčice požele šampanjac, tetovažu, ruž...

Na tržištu je sve više onih koji nude savjete za uljepšavanje za najmlađe: od manikira, oblikovanja obrva, privremene tetovaže, kako da tijelo učinite sjajnim...
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2011. 18:59h

Industrija ljepote čija su ciljna grupa djeca je u porastu, i među djecom koja se podvrgavaju tretmanima ljepote je sve više onih uzrasta osnovne škole, čak i mlađih od 3 godine, rezultat je istraživanja britanskog Daily Maila.

Na tržištu je sve više onih koji nude savjete za uljepšavanje za najmlađe: od manikira, oblikovanja obrva, privremene tetovaže, kako da tijelo učinite sjajnim...

Izvršni direktor hrišćanskog udruženja majki kaže da je zabrinut zbog tog trenda i nada se da nije jedini.

Daily Mail je utvrdio da postoji sve veći broj specijalizovanih kompanija koje nude kozmetiku i savjete o šminkanju, koji su ranije bili ograničeni samo na tržište za odrasle.

Usluge uključuju pedikir, oslikavanje noktiju, hidratantne maske, lekcije o šminkanju, uređivanje zuba cirkonima...

Među tim kompanijama su i one koje u ponudi imaju bezalkoholne koktele za djecu, te čaše za šampanjac, prilagođen tom uzrastu.

Meta kompanija koje nude ruževe za usne su mlade djevojke, a u ponudi su i svečani kompleti za modne piste, nalik onima koji se organizuju u Americi za izbor najljepše djevojčice u takmičenjima "Djevojčice i dijademe".

Mnogi roditelji su zabrinuti što njihova djeca, zahvaljujući takvom ponašanju proizvođača, odrastaju prije vremena. Gospodin Bejli (60) otac 2 djece smatra da je u pitanju komercijalizacija djece.

“Želim da znam da li roditelji smatraju da su stvari previše seksualizovane i da li je normalno za odrastanje naše djece", kaže on.

On je dodao da ne može da vjeruje da za djecu može biti zdravo da odrastaju u vjerovanju da je u životu jedino važno kako izgledaju, te da na osnovu toga kreiraju mišljenje o drugima i sebi.

“Djeca moraju da vjeruju u sebe i da shvate da nije smisao života to kako izgledate i šta posjedujete”, kaže zabrinuti roditelj dvoje djece.

Liza Burges, jedna od onih koje uče djevojčice šminkanju kaže da su kritike neopravdane.

“Djevojčice su oduvijek voljele da se igraju sa šminkom i to je prirodan dio odrastanja. Ne pretjerujemo, a djeca uživaju”, kaže ona.

Mladi koji prolaze kroz kurseve ljepote uče kako da brinu o kosi, kako da se našminkaju, nalakiraju nokte... Bezalkoholni kokteli su, kaže Burgas, među djevojkama jako popularni, jer čine da se one osjećaju odraslijima.

“Sve izgleda kao pravo, samo što u tim koktelima nema alkohola", kaže ona.

U nekim od kompanija koje nude parti savjete za djevojčice i dječake mali klijenti, osim uljepšavanja, mogu da dobiju i polučasovnu vožnju limuzinom, tokom koje mogu da se "opuste" uz bezalkoholni pink šampanjac i čokoladu.

Galerija

Bonus video: