Klubovi traže Izbornu Skupštinu za rješavanje krize u džudou

Platformu za prevazilaženje krize u crnogorskom džudou iznijeli su predstavnici 24 kluba
79 pregleda 5 komentar(a)
Džudo, Foto: Luka Zeković
Džudo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2018. 12:49h

Platformu za prevazilaženje krize u crnogorskom džudou, danas su predstavila 24 kluba. Platformu su na konferenciji za novinare iznijeli treneri Akademika Dragan Šćepanović, DžK Straševina Jelena Šutović, DžK "Arso Milić" Zdravko Milić, DžK Ibar Omer Nurković i najtrofejniji aktivni džudista Srđan Mrvaljević.

Platformu su, prema najavi na konferenciji potpisali i klubovi: Milenijum, "Nenad Sinanović“, Stara Varoš, Tivat, Mladost, "Miloš Stanković“, “Judo Jin“, Kodokan“, "Bar 2016“, Budućnost, Favorit, Proleter Podgorica, Ostroška Gora, Borac, “Codocan - Berane“, Jedinstvo Podgorica, Zeta, Koga, Gorica, Jedinstvo Bijelo Polje.

"Brojnim zloupotrebama aktuelnog rukovodstva džudo je doveden u veliku rezultatsku krizu. Prošle godine je samo moja takmičarka Ivana Nikolić osvajala medalje na najvećim takmičenjima Evropskom i Svjetskom, ali je nema na listi za stipendije Džudo saveza Crne Gore. Znamo da je aktuelno rukovodstvo prethodnog vikenda u Bijelom Polju održalo Skupštinu i zanima me kako je usvojen finansijski izvještaj i ko je i prema kojem kriterijumu dobijao stipendije. To je samo jedna u nizu brojnih nepravilnosti i mi iz crnogorskih klubova, u kojima je 100 odsto crnogorske reprezentacije, insistiramo na vanrednoj Izbornoj Skupštini Džudo saveza, na kojoj će pravo glasa imati svih 36 prema Zakonu registrovanih klubova. To, prema obavještenju Ministarstva sporta prema Džudo savezu od 4. oktobra prošle godine, a prema kojem svi klubovi imaju pravo da biraju i budu birani i insistiranju državnog organa da Savez promijeni Statut. Kako to nije urađeno u zakonskom roku od sedam dana, mi nijesmo prisustvovali nelegitimnoj Skupštini u Bijelom Polju, i vidjećemo iz izvještaja koji klubovi jesu", kazala je Šutović.

Potpisnici Platforme optužuju aktuelno rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Saveza Dragomirom Bečanovićem na brojne zloupotrebe i korišćenje oko 400 hiljada eura državnog novca za razvoj džudoa na načine kojima ucjenjuje klubove i njihove takmičare. Prema iznijetoj Platformi, Bečanović je nezakonito novac Saveza uplaćivao DžK Onogošt ,a sve reprezentativne pripreme organizovao u svom sportskom centru i motelu "Trim".

"Želimo i Skupštinu na kojoj ćemo moći da pitamo na koji način se realizuje projekat Svjetske federacije "Džudo u školama", jer instruktori profesorima i djeci nijesu iz redova najboljih trenera", istakla je Šutovićeva.

Bonus video: