Obline ponovo postale in

U Velikoj Britaniji trendovi u kupovini signaliziraju da je došlo do promjene u percepciji kako treba da izgleda idealna žena, a porasla je prodaja odjeće koja stvara sliku figure pješčanog sata, i to za 225 posto samo u prošloj godini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2011. 12:46h

Obline su ponovno in, a glumice poput Kristine Hendriks, Skarlett Johanson i Salme Hajek povećale su prodaju odjeće koja pomaže da se istakne figura pješčanog sata.

U Velikoj Britaniji trendovi u kupovini signaliziraju da je došlo do promjene u percepciji kako treba da izgleda idealna žena, a porasla je prodaja odjeće koja stvara sliku figure pješčanog sata, i to za 225 posto samo u prošloj godini. Za tu promjenu dijelom je zaslužna i crvenokosa zvijezda serije'Momci s Madisona', ljepotica raskošnih oblina Kristina Hendriks koja se nakon prošlogodišnje dodjele Emija sve češće nalazi pri vrhu spiska najbolje obučenih žena. Njena popularnost u modu vraća stari ideal ljepote, figuru pješčanog sata i ženstvene obline kakve je imala najslavnija plavuša svih vremena, glumica Meriln Monro.

'Čini se da su se velike grudi, široki bokovi i uski struk vratili u modu. Vraćamo se u doba kad su žene izgledale poput Ave Gardner, Džejn Rasel i Rite Hejvort. To je, naravno, loša vijest za izrazito mršave modele, ali fantastična za prosječne žene koje imaju puniju figuru', rekla je portparol lanca prodavnica Debenhams.Možda celebritiji samo slijede trendove, a ne predvode ih jer je dokazano da se definicija ženstvenosti ciklički mijenja. Stručnjaci kažu da su tijela žena koja su slikari koristili kao modele za svoja djela u zadnja dva vijeka varirali od punije do mršavije figure, smjenjujući se svakih 50 do 60 godina. Mršavice bile popularne još od 1960-ih godina, što znači da se možda nalazimo na prelazu u novo doba u kojem će ponovno vladati ženstvene obline, piše t-portal U Debenhamsu očekuju da će se nastaviti rast prodaje uskih, sakoa i suknji koji prate liniju tijela i haljina bez naramenica. Jakne s dubokim V izrezima i uske bluze takođe se vraćaju u modu.

Bonus video: