Prepolovite bol bez upotrebe ljekova

U posebnoj studiji psiholozi su proučavali reakcije 25 žena i njihovih mladića s kojima su bili u vezi duže od šest mjeseci. Podvrgnuti su različitom intenzitetu boli (bockanjem oštrim predmetom
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2011. 11:04h

Naučnici su otkrili da fotografije voljenih osoba mogu da uble bol djelujući na područje mozga koje ga obrađuje jednako kao paracetamol ili narkotici kao što je kokain.

Studija sprovedena na Univerzitetu Stenford pronašla je direktne dokaze koji povezuju osjećaje emocionalne privrženosti sa ublažavanjem bola. Mozgovi zaljubljenih studenata podvrgnuti su MRI skeniranju. Dok su im nanosili bol uz pomoć različitog intenziteta topline, oni su se koncentrisali na fotografiju osobe u koju su zaljubljeni.

Naučnik Jarred Younger je ustanovio da se osjećanje bola srednjeg intenziteta uz pomoć ove metode može smanjiti za 36 do 44 posto, a intenzivna neugodnost za 13 posto.

Pokazalo se da ljubavlju potaknute reakcije utiču na mozak poput ljekova protiv bolova. "Ljudi osjećaju intenzivnu nagradu bez nuspojava koje imaju ljekovi," zapisao je Younger.

U posebnoj studiji psiholozi su proučavali reakcije 25 žena i njihovih mladića s kojima su bili u vezi duže od šest mjeseci. Podvrgnuti su različitom intenzitetu boli (bockanjem oštrim predmetom). Pri tome su žene držale ruku svog mladića ili ruku nepoznatog muškarca. Ni jednog nijesu vidjele jer je ostatak tijela bio skriven iza zavjese.

U drugom slučaju žene podvrgnute bolnom testu su gledale u sliku svog mladića ili sliku nepoznatog muškarca. Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji, koji su sproveli ovo istraživanje, uočili su da su žene osjetile znatno manju bol dok su držale ruku svog partnera. Fotografija dragog muškarca jednako je dobro djelovala na smanjenje bola. U oba slučaja olakšanje je bilo znatno bolje nego kad je u pitanju bila ruka ili fotografija nepoznatog muškarca.

Bonus video: