Iznešene završne riječi na suđenju za tešku saobraćajnu nesreću

Do nesreće je došlo 14. oktobra 2004. godine oko 13.10 časova u podgoričkom naselju Donja Gorica.
304 pregleda 0 komentar(a)
osnovni sud, Foto: Boris Pejović
osnovni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2011. 19:29h

Pred krivičnim vijećem sudije Gorana Đukovića u Osnovnom sudu u Podgorici iznešene su završne riječi na suđenju okrivljenima za saobraćajnu nesreću u kojoj su prije šest i po godina poginuli radnici štamparije "Roto Slog" Marina N. Novaković i Veselin Jovanović, a teške povrede zadobila je i treća radnica štamparije Indira Kožar, te Boban S. Pejović.

Prema optužnici, Ratko J. Ćirović i Dejan B. Janković iz Podgorice počinili “teško krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja”, a konačna presuda u ovom slučaju biće izrečena na glavnom pretresu zakazanom za utorak 1. marta 2011. godine.

Sudar "audija" i "golfa

Do teške saobraćajne nesreće, 14. oktobra 2004. godine oko 13.10 časova u Donjoj Gorici, došlo je nakon sudara "audija" (PG-875-50) kojim je upravljao Ćirović i "golfa" (521-J-931) kojim je upravljao Jovanović. Okrivljeni Ćirović se automobilom kretao iz pravca Cetinja ka gradu.

Prema optužnici, Dejan Janković, koji je vozio automobil marke “opel”, na raskrsnici kod Farmaka skretao je u lijevo presjekavši put Ćiroviću

Kod skretanja prema Osnovnoj školi "Vlado Milić" izgubio je kontrolu, prešao na suprotnu kolovoznu traku i prednjim desnim točkom direktno udario u Jovanovićev "golf", koji je nailazio iz suprotnog smjera. Od siline udara Ćirovićev automobil je izletio na proširenje pored magistrale, a zatim se prevrnuo na krov.

Jovanović i Marina Novaković, koja je sjedjela na mjestu suvozača, poginuli su na mjestu, a Indira Kožar, koja je bila na zadnjem sjedištu "golfa", zadobila je povrede glave.

Prema optužnici, Dejan Janković, koji je vozio automobil marke “opel”, na raskrsnici kod Farmaka skretao je u lijevo presjekavši put Ćiroviću, uslijed čega je, kako se pretpostavlja, Ćirović pri brzini od 70km/h prešao u lijevu traku kolovoza i udario “golf”.

"Postupak predugo traje"

Advokat porodice Novaković Branislav Lutovac u završnoj riječi ponovio je da pomenuti postupak predugo traje, te da je “spora pravda gotova nepravda”. On je naveo da nema opravdanja za ono što je prethodno rađeno u navedenom predmetu, jer je svako od tri vještačenja unosilo konfuziju u cijeli predmet.

Advokat porodice Jovanović Miladin Adžić prenio je stav oštećene porodice koju zastupa, prema kojem kao glavnog uzročnika vide optuženog Ćirovića

"U drugom vještačenju se navodi da, ako je kriv prvi optuženi onda nije kriv drugi i obratno, što nas je dovelo u “pat poziciju”. Što se tiče trećeg vještačenja, za mene je prihvatljiva druga teorija kako je nastala saobraćajna nezgoda, gdje vještaci nalaze propuste na strani oba optužena.

Porodica Novaković se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih, a novčanu naknadu će tražiti naknadno u građansko-pravnom postupku", naveo je Lutovac.

Advokat porodice Jovanović Miladin Adžić prenio je stav oštećene porodice koju zastupa, prema kojem kao glavnog uzročnika vide optuženog Ćirovića. Takođe, smatra da je nemoguće utvrditi propuste optuženog Jankovića koji bi bili uzročno vezani za saobraćajnu nesreću, dodajući da porodica Jovanović ne želi amnestirati Jankovića ukoliko sud utvrdi da je i on izvršio krivično djelo.

"Zašto je došlo do skretanja?"

Branilac optuženog Ćirovića, Draško Đukanović, naveo je da je glavno pitanje koje sud treba da riješi “šta je dovelo do skretanja ulijevo”.

"Ćirović je skrenuo ulijevo, jer je tako reagovao na opasnost, a da se zaustavio, došlo bi do sudara zbog “golfa” koje je išao s druge strane, tako da brzina, iako je bila veća od dozvoljene, sama po sebi ne može biti uzrok nesreće.

Vijeće treba uzrok nesreće da nađe u razlogu skretanja. Mogu samo da predložim da Ćirović Ratko bude oslobođen optužbe, jer nema dokaza da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret izmjenjenom optužnicom", kazao je Đukanović.

Ukoliko se nezgoda dogodila onako kako kaže svjedok Pejović Boban, onda je krivica na optuženom Jankoviću

Branilac optuženog Jankovića, advokat Mitar Mugoša, u završnoj riječi kazao je da su svi nalazi vještaka suprotstavljeni, te da su se vještaci samo složili oko mjesta nesreće i brzine vozila.

"Komisija vještaka iz Beograda po dopunskom nalazu sa djelimične rekonstrukcije, jasno kaže da se na osnovu materijalnih tragova ne može dati analiza toka nezgode.

Ukoliko se nezgoda dogodila onako kako kaže svjedok Pejović Boban, onda je krivica na optuženom Jankoviću, a imamo drugu situaciju ukoliko se nezgoda dogodila, na osnovu iskaza Jankovića, onda je krivica na prvoptuženom Ćirkoviću.

Oštećene porodice Jovanović i Novaković imaju pravo da znaju šta se desilo, ali ne i da neko lice odgovara za nešto što nije uradio i zašto nije kriv", rekao je Mugoša.

Bonus video: