U Prijepolju održana debata o zločinu u Štrpcima

"Mi već 18 godina ponavljamo istu priču o ovom zločinu koji ne zaslužuje da se samo sluša ista priča", rekao je Miloš Janković
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 17:21h

Pored suđenja ratnim zločincima, neophodno je da se primijene i ostali mehanizmi tranzicione pravde i time doprinese izgradnji stabilne budućnosti na Balkanu,rečeno je u Prijepolju tokom debate uoči 18. godišnjice otmice putnika iz voza u stanici Štrpci, prenosi Beta.Javnu debatu "Punoljetstvo zločina" u Prijepolju organizovali su Koordinacija civilnog društva iz Sandžaka, Program za mlade Građanskih inicijativa i Centar za praktičnu politiku iz Beograda.

"Mi već 18 godina ponavljamo istu priču o ovom zločinu koji ne zaslužuje da se samo sluša ista priča, ali država ne pokazuje rezultat, a time ni ozbiljni napor da otmica u Štrpcima dobije moralni i svaki drugi epilog", rekao je Miloš Janković, zamjenik zaštitnika građana.

Mnogi članovi porodica otetih i ubijenih žive u ekstremno teškim uslovima jer im država ne priznaje nikakva prava

18 godina se nisu izborili za prava

Janković je kazao da je "činjenica da naši propisi ne stvaraju uslove da se na adekvatan način saniraju sve posljedice tog i drugih zločina počinjenih u pograničnom dijelu Srbije prema Bosni i Hercegovini". "Inicijativa koju pokreće civilni sektor o izmjeni propisa koji regulišu status civilnih žrtava rata ima podršku Zaštitnika građana, ali je, zaista, tužno što se 18 godina nakon zločina u Štrpcima nismo izborili za to" rekao je.

Nail Kajević, brat otetog i ubijenog Nijazije, rekao je da on i članovi porodica ostalih ubijenih Bošnjaka sumnjaju da će dočekati pravičan epilog i moralnu i materijalnu satisfakciju.

"Mnogi članovi porodica otetih i ubijenih žive u ekstremno teškim uslovima jer im država ne priznaje nikakva prava, bez obzira što su gotovo svi oteti bili u radnom odnosu. Odmah po njihovoj otmici i likvidaciji stigli su otkazi iz njihovih preduzeća jer se, kako stoji, nisu javili na posao iz nepoznatih razloga", rekao je Kajević.

Debati prisustvovali i srednjoškolci

Javnoj debati u Prijepolju prisustvovala je i grupa srednjoškolaca iz Zaječara, Smedereva, Kikinde i Zrenjanina u okviru aktivnosti Građanskih inicijativa.

Voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar zaustavila je tog dana grupa uniformisanih osoba

Galerija

Bonus video: