Kontejneri sa cigaretama iz Dubaija čekaju odluku suda

Da li je riječ o krijumčarenju cigareta ili takozvanoj povredi intelektualnih prava njenih proizvođača, nije poznato do okončanja pocesa, koji i dalje traje već više mjeseci.
142 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2011. 09:25h

U Luci Bar već gotovo godinu dana čekaju dva zaplijenjena kontejnera puna cigareta, koje su iz Dubaija, preko ove crnogorske luke, trebalo da stignu u Italiju.

Vrijedni tovari sa 875, odnosno 796 kartona cigareta od nekoliko stotina različitih marki, sada su predmet posebnog postupka koji se vodi pred Privrednim sudom u Podgorici.

Da li je riječ o krijumčarenju cigareta ili takozvanoj povredi intelektualnih prava njenih proizvođača, nije poznato do okončanja pocesa, koji i dalje traje već više mjeseci.

Portparolka Uprave carina mr Marija Jovović kazala je “Vijestima” da su cigarete, koje nije pratila carinska deklaracija, zaplijenjene u martu prošle godine, a da se njihova vrijednost prema Carinskom zakonu procjenjuje na 250.650 eura, odnosno tri eura po boksu. To znači da se njihova tržišna vrijednost može računati i na oko milion eura.

Jovović, prema dokumentaciji koja je pratila sumnjive kontejnere, nije mogla da se izjasni da li je luka u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata bila početna, a jedna od italijanskih luka krajnja destinacija pošiljke cigareta. Ona je, takođe, navela da u tom transportu nije učestvovao nijedan crnogorski špediter.

“S obzirom na to da je postojala sumnja da se radi o povredi prava intelektualne svojine (nestandarna pakovanja, nedostatak upozorenja po zdravlje ljudi na kutijama, bez naziva proizvođača), obavijestili smo zastupnike nosilaca prava ili same nosioce tih prava, a na njima je bilo da pokažu interesovanje za pokretanje postupka”, kazala je ona.

Jovovićeva je objasnila da je pošiljka, koja je bila u slobodnoj zoni, otkrivena prilikom pretovara, usljed oštećenja kontejnera, “kada su carinici posumnjali da je riječ o povredi intelekuatalnih prava”.

Jovovićeva je objasnila da je pošiljka, koja je bila u slobodnoj zoni, otkrivena prilikom pretovara, usljed oštećenja kontejnera, “kada su carinici posumnjali da je riječ o povredi intelekuatalnih prava”.

Nakon toga uslijedila je kontrola kroz specijalizovani mobilni skener, a onda i privremena zapljena i popis robe.

Jovovićeva je objasnila da je jedan manji dio proizvođača pokrenuo postupak pred Privrednim sudom u namjeri za povraćaj robe i nastavak transporta, dok većina njih nijesu pokazali interesovanje.

Ona, međutim, nije željela da se izjašnjava da li u slučaju, gdje nije bilo zahtjeva povraćaj ovlašćenih zastupnika poznatih svjetskih brendova, može biti riječi o krijumčarenju cigareta. “O tome će se izjasniti Privredni sud”, prokomentarisala je ona.

S druge strane, portparolka Uprave policije Tamara Ralević saopštila je “Vijestima” da ta služba nije učestovovala u kontroli i zapljeni dva sumnjiva kontejnera.

Osim toga, sudeći po podacima, dostavljenim iz ove Uprave, policija u minuloj godini nije zabilježila nijednu zapljenu cigareta u Luci Bar, već su samo registrovani sporadični slučajevi krijumčarenja u drumskom i željezničkom saobraćaju na teritoriji barske opštine.

Protiv devet osoba su, nadležnom tižiocu, procesuirane krivične prijave, zbog osnovane sumnje da su počinili sedam krivičnih djela “nedozvoljena trgovina” i dva “prikrivanje”. Takođe, protiv četiri osobe su podnijeta dva zahtjeva za pokretanje carinskog prekršaja.

Portparolka Uprave carina Marija Jovović kazala je “Vijestima” da su cigarete čija se vrijednost procjenjuje na 250.650 eura zaplijenjene u martu prošle godine, a da one na tržištu vrijede oko milion eura.

Portparolka Uprave carina Marija Jovović kazala je “Vijestima” da su cigarete čija se vrijednost procjenjuje na 250.650 eura zaplijenjene u martu prošle godine, a da one na tržištu vrijede oko milion eura

Kontrola na osnovu analize rizika Jovovićeva je objasnila da se kontejneri sa teretom u Luci Bar obično selektivno provjeravaju mobilnim skenerom, na osnovu analize rizika, ali i lične procjene carinskih službenika. Analiza rizika je, kako je objasnila, svrstana u tri kategorije.

“Zeleni kanal označava slobodan promet bez kontrole, žuti je obavezna kontrola dokumenata, a crveni provjera i dokumenata i robe”, navela je ona. Jovovićeva je istakla da prilikom analiziranja i selektivne kontrole brodova, kontejnera sa teretom..., Uprava carina sarađuje sa kolegama iz drugih zemalja, sa kojima intenzivno razmjenjuje informacije.

Bonus video: