Rejf Fajns otvorio FEST

Na svečanom otvaranju FEST-a glumci Sergej Trifunović i Marija Karan su priredili petnaestominutni program, pjevajući pjesme iz filmova "Kazablanka" i "Lovac na jelene", uz pratnju Big Benda RTS-a.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 21:19h

Britanski glumac i reditelj Rejf Fajns (Ralph Fiennes) svečano je u Beogradu otvorio 39. Međunarodni filmski festival (FEST) u Velikoj dvorani Sava centra, nakon đega je prikazan njegov najnoviji film "Koriolan".

Fajns je publici u Sava centru poželio "dobro veče" na srpskom jeziku i takođe na srpskom dodao i da mu je "velika čast što ima priliku da predstavi film 'Koriolan', kao i da će se ponovo obratiti publici nakon projekcije filma.

Na svečanom otvaranju FEST-a glumci Sergej Trifunović i Marija Karan priredili su petnaestominutni program, na kome su pjevali pjesme iz filmova "Kazablanka" i "Lovac na jelene", uz pratnju Džez orkestra Big Bend RTS-a.

Film kojim je FEST počeo

"Koriolan" je moderna adaptacija Šekspirove drame o istoimenom rimskom ratnom junaku. Priča se dešava u izmišljenoj republici, iscrpljenoj dugim i surovim ratom, a bavi se složenim Šekspirovim temama, kao što su odnosi u porodici, sukobi u društvu i muška zavist i sujeta.

Film ima političku poruku, jer pričom o ratu i željom za krvničkim ubijanjem, političkim intrigama i tragičnim suočavanjima, govori o disfunkcionalnosti društva i u modernom vremenu.

Glavnu ulogu igra Rejf Fajns koji je ujedno i režirao film, a scenario potpisuje Džon Logan, poznat po filmovima "Gladijator", "Posljednji samuraj" i "Avijatičar".

U filmu igraju Džerard Batler, Vanesa Redgrejv, kao i srpski glumci Slavko Štimac i Dragan Mićanovć.

Ko je sve na FEST-u

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazano više od 70 filmova u šest programskih cjelina: "Glavni program", "Holivud", "Panorama svjetskog filma", takmičarski program "Evropa van Evrope", zatim "Evropa u Evropi" I "Izabrani dokumentarci".

Publika će biti u prilici da pogleda nove filmove braće Koen, Kena Louča, Toma Tikvera, Vudija Alena, Fransoe Ozona, Alehanda Gonzalesa Inaritua, Abasa Kjarostamija, Sofije Kopole, Denija Bojla, Derena Aronofskog, Majka Lija.

Pažnja će biti posvećena i srpskoj produkciji, pa će pored "Neprijatelja" Dejana Zečevića biti prikazan film "Zajedno" Mladena Matičevića i koprodukcioni "Cirkus Kolumbija" Denisa Tanovića.

Filmovi u izboru umjetničkog direktora FEST-a Borislava Andjelića i selektora Ivana Karla prikazivaće se u dvoranama Sava centra, Doma omladine, Kulturnog centra Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.