Enver Hodža neće svjedočiti o porijeklu novca

U nastavku suđenja 37-orici optuženih za šverc 2,5 tone skanka advokati su predložili sudu izvođenje sijaset novih dokaza, ali se tim predlozima protivila zamjenica specijalnog tužioca
127 pregleda 0 komentar(a)
golubovi, Foto: Savo Prelević
golubovi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2011. 17:16h

Specijalno vijeće sudije Slavke Vukčević, odbilo je danas većinu predloga advokata odbrane koji se odnose na dokazivanje porijekla novca okrivljenih, a nastavak glavnog pretresa zakazala za 2. mart u Osnovnom sudu u Podgorici, zbog zauzetosti obje sudnice podgoričkog Višeg suda.

Sudija je pozvala tužioca i odbranu da pripremaju završnu riječ. Advokati su podsjetili da je tužilac najavila izmjenu optužnice tako da završna riječ najvjerovatnije neće biti 2. marta.

U nastavku suđenja 37-orici optuženih za šverc 2,5 tone skanka u Višem sudu u Podgorici, advokati su predložili sudu izvođenje sijaset novih dokaza, ali se tim predlozima protivila Mira Smardžić, zamjenica specijalnog tužioca. Ona smatra da ti predlozi samo vode odugovlačenju sudskog procesa.

Advokat Nikola Medojević predložio je da svjedoče albanski državljani Enver Hodža i Ćimi Kopljiku, kod kojih je optuženi Srđan Majić naručio eloksiranu bravariju, te da je nosio novac da plati robu.

On je predložio da svjedoči i predstavnik preduzeća “Plodovi Crne Gore”, jer je to preduzeće od optuženog Majića otkupljivalo poljoprivredne proizvode, čime odbrana dokazuje legalno porijeklo novca. Medojević je podsjetio, baš kao i na prethodnom glavnom pretresu održanom 24. januara, da je policija od Srđana Majića oduzela 41.000 eura, ali mu je taj novac vrlo brzo vraćen nakon provjere da je legalno stečen, te da nije bio namijenjen za kupovinu droge.

Da bi potkrijepio svoje tvrdnje da se Majić već nekoliko godina bavi poljoprivredom, advokat je sudu priložio obimnu dokumenatciju. Sudija je između ostalog pročitala da porodica Majić u Vranju posjeduje zasade 12.000 struka paprika, 4.000 struka paradajza, te više desetina tona lubenice, stotine kilograma duvana i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Advokat Đorđije Ulićević, branilac optužene Ivane Šuškavčević, predložio je sudu da svjedoči Duško Mijović, o tome da li je kupio zemlju i po kojoj cijeni od Perse Šuškavčević, svekrve Ivanine. Advokat je objasnio sudu da je policija prilikom pretresa kuće oduzela novac od okrivljene Ivane Šuškavčević, ali tvrdi da ona nije vlasnik novca.

“Ovaj svjedok će potvrditi stav odbrane da je novac legalno stečen od prodaje imanja. Novac je namijenjen za operaciju Perse Šuškavčević, koja je uostalom i operisala srce u Kliničkom centru Crne Gore”, smatra Ulićević.

Protiveći se ovom predlogu, tužilac Samardžić je kazala da se kupoprodaja zemlje dokazuje zaključenim ugovorom kod suda, a ne svjedocima. Ulićević se saglasio da je tužilac u pravu, ali je pojasnio da je Persa Šuškavčević bila bolesna tako da nije bila u situaciji da ovjeri ugovor o prodaji zemlje u Osnovni sud u Podgorici.

Advokati Željko Jočić i Marjan Marković predložili su da svjedoči Darinko Vušurović koji je pravosnažno osuđen u Višem sudu u Bijelom Polju na tri godine zatvora zbog šveca 15 kilograma skanka. Oni tvrdi da nema dokaza da je Vušurović imao telefonsku komunikaciju u vezi prodaje droge sa optuženim Draženom Šuškavčevićem i Danilom Senićem.

Advokati smatraju da će ovaj svjedok to i potvrditi.

Od 37 optuženih, petorica albanskih državljana su u bjekstvu: Fran Marinaj, Ljuiđi Marinaj, Zef Kole, Alfred Mecaj i Genci Mecaj.

Ostali okrivljeni nalaze se u pritvoru: Đon N. Dušović, Leon D. Gojčaj, Vladimir B. Matanović, Boban P. Janković, Vladimir Z. Đinović, Tihomir B. Popović, Branislav B. Vračar, Duško G. Jovović, Momčilo D. Mojašević, Ranko V. Babović, Milosav M. Ivanović, Dražen G. Suškavčević, Aleksa Đ. Đinović, Danilo M. Senić, Radoslav I. Rašović, Srđan L. Majić, Saša M. Suškavčević, Ivana V. Šuškavčević, Goran M. Suškavčević, Igor D. Krstović, Željko S. Peličić, Neđeljko P. Knežević, Nemanja S. Peličić, Željko S. Bečič, Predrag Đ. Vuletić, Neđeljko R. Janković, Radule T. Božović, Dejan S. Raičević, Aleksandar M. Međedović, Puniša Ž. Nikolić, Željko M. Nikolić, te Đ.V.V. iz mjesta Dupilo kod Virpazara, koji se nalazi na slobodi.

U optužnici se navodi da su optuženi na duže vrijeme od 12. novembra 2008. pa sve do 26. februara 2009., u više kriminalnih grupa švercovali drogu na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i šire. Jednu grupu su sačinjavali Fran i Ljuiđ Marinaj i Zef Kole, koji su nezavisno jedan od drugog nabavljali i prodavali marihuanu - skank.

Bonus video: