Novljanka osuđena da je naručila ubistvo bolesne sestre

Branilac okrivljene advokat Borivoje Đukanović, koji je prisustvovao izricanju presude, kazao je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Crne Gore.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 14:38h

Vojislav S. Lazarević (58), koji se nalazi u bjekstvu, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ubistva iz koristoljublja Miljane R. Pejović, dok je njena sestra Snežana R. Pejović (44) iz Herceg Novog, osuđena na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo.

Tako je odlučilo krivično vijeće sudije Radmile Mijušković u Apelacionom sudu Crne Gore.

“Prihvata se žalba vrhovnog državnog tužioca, tako da se preinačava prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici, kojom su optuženi Lazarević i Pejović oslobođeni”, kazala je danas sudija Mijušković i dodala da okrivljeni imaju pravo žalbe.

Nakon što je sudija pročitala presudu, Marija Pejović, majka pokojne Milijane i optužene Snežane, zaplakala je u sudnici.

Lazarević je pošao sa Milijanom u šetnju, a kada su stigli kod manastira Savina, skrenuo sa puta i odveo u gusto rastinje. Lazarević je djevojku iznenada uhvatio rukom za vrat, stezao grkljan, a drugom rukom je udario u lice i usmrtio. Beživotno tijelo Milijane Pejović pronađeno je 12. decembra 2002. godine, piše u optužnici

Branilac okrivljene advokat Borivoje Đukanović, koji je prisustvovao izricanju presude, kazao je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Cijena - 1.500 maraka

Branilac okrivljenog Lazarevića, advokat Nikola Martinović, u telefonskom razgovoru potvrdio je “Vijestima” da će uložiti žalbu na presudu.

Prema optužnici, Lazarević je 8. novembra 2001. godine iz koristoljublja i na podmukao način ubio Milijanu Pejović, dok je Snežana Pejović, Milijanina sestra, kako piše u optužnici, nagovorila Lazarevića da ubije Milijanu, jer joj predstavlja teret zbog dugogodišnje bolesti.

Obećala mu je da će mu za to dati 1.500 maraka.

Sud je utvrdio da je okrivljena Snežana dovela svoju sestru Milijanu u lokal "Tropik", a potom je nagovorila da pođe u šetnju sa Lazarevićem.

Lazarević je pošao sa Milijanom u šetnju, a kada su stigli kod manastira Savina, skrenuo sa puta i odveo u gusto rastinje. Lazarević je djevojku iznenada uhvatio rukom za vrat, stezao grkljan, a drugom rukom je udario u lice i usmrtio. Beživotno tijelo Milijane Pejović pronađeno je 12. decembra 2002. godine, piše u optužnici.

U istrazi okrivljeni Vojislav Lazarević je priznao i detaljno ispričao kako je izvršio ubistvo. Međutim, na glavnom pretresu u novembru 2002. godine u Višem sudu u Podgorici, sve je negirao.

Priznao samo krađu testere

Tada je između ostalog u svoj odbrani rekao:

“Ubistvo nijesam izvršio iako sam to priznao istrazi. Pokojnu Milijanu Pejović nikad nisam vidio. U policiji su vršili pritisak na mene da priznam ubistvo. Pet dana sam bio u policijskom pritvoru pa sam zbog dobijenih batina morao da priznam. Tri puta sam negirao, a četvrti put sam priznao. Tukli su me i električnom palicom".

On je rekao da sa Snežanom Pejović nikada nije razgovarao o ubistvu njene sestre.

"U policiji su me ispitivali inspektori u vezi krađe motorne testere što sam priznao. U policiji su tražili da priznam da sam dva puta silovao a zatim da sam ubio Milijanu Pejović, Rekli su mi da su našli moje otiske. Doveli su Snežanu Pejović i okrenuli je licem prema zidu, a ja sam bio iza nje. Tada su me tjerali da kažem da me je ona nagovorila da ubijem njenu sestru za 1.500 maraka", branio se Lazarević na sudu.

Treća presuda od 2002. godine

Nakon što je oslobođen od optužbe 2003. godine, Lazareviću je ukinut pritvor. U ponovljenom trećem sudskom procesu u Apelacionom sudu, on se nije pojavljivao na glavni pretres, zbog čega mu je i suđeno u odsustvu.

Ovo je treća presuda u sudskom procesu koji je počeo u maju 2002. godine, hapšenjem Lazarevića i Pejovićke. U februaru prošle godine i julu 2003. godine, krivično vijeće sudije Mušike Dujovića, izreklo je oslobađajuće presude.

Nakon žalbe tužioca, oslobađajuća presuda je dva puta ukidana. Prema Zakoniku o krivičnom postupku, u trećem sudskom procesu, nadležan je Apelacioni sud, pred kojim je i održan glavni pretres.

Bonus video: