Namirnice koje tjeraju glavobolju

Neke od namirnica, ako se koriste svakodnevno mogu da doprinesu prestanku glavobolje: banane, soja, pomorandže, paradajz – sve su bogate kalijumom
106 pregleda 0 komentar(a)
glavobolja, Foto: Www.shutterstock.com
glavobolja, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 25.02.2011. 10:23h

Uzroci glavobolje su raznovrsni, pri čemu su neki od najčešćih umor, nedovoljno sna, neadekvatno držanje tijela i vrata, stres.

Takođe, glavobolju može da izazove dugotrajna izloženost vjetru, promaja, trovanje otvrovnim supstancama, visok krvni pritisak i slično.

Ipak, jedan od vodećih uzroka glavobolje je stres: mišići glave i vrata se stežu, stvaraju pritisak i – eto bola.

Za glavobolju “lijek” možete napraviti sami koristeći prije svega razne namirnice i napitke.

Jedan od prirodnih načina da umanjite bol je krompir: treba ga isjeći na pola, pa time trljati sljepoočnice i čelo. Kada se osuši bolovi će biti znatno manji.

Kupus takođe može biti djelotvoran: treba izgnječiti veći svježi list kupusa (da pusti tečnost), nasloniti na čelo i držati kao oblogu. Lijek je u jonima kalijuma koji normalizuju tonus krvnih sudova.

Neke od namirnica, kada se koriste često, takođe mogu da umanje bol i doprinesu prestanku glavobolje: banane, soja, pomorandže, paradajz – sve su bogate kalijumom.

Naučno je dokazano kako je nedostatak upravo tog minerala jedan od vodećih uzročnika glavobolje.

Ono što takođe može da pomogne je – voda. Naime, kod mnogih pacijenata koji su se bezuspješno borili protiv glavobolje, ustanovljena je hronična dehitratacija, nedovoljan unos tečnosti. Pokušajte zato da pijete makar litar vode tokom dana.

Detoksikacija organizma – čest uzročnik glavobolje. Postoji mnoštvo načina da očistite organizam od otrova i ujedno preduprijedite glavobolju. Najdjelotvorniji načini su: svakodnevni unos voća, povrća, maslinovog ulja, čajeva, žitarica, sjemenki (lan, susam, bundeva), svakodnevno konzumiranje maslinovog i lanenog ulja uz obrok.

Ako imate česte glavobolje, trebalo bi da izbjegavate crno vino, šampanjac, tvrde sireve, pavlaku, salame, suhomesnate proizvode, kikiriki, čokoladu, industrijske sokove.

Ulje od majčine dušice, pokazala su istraživanja, sadrže karvakrol, materiju koja ima protivupalno dejstvo, te je tako jedan od načina putem kojih se možete osloboditi glavobolje. Dovoljno je da utrljate nekoliko kapi na čelo. Već za 10-ak minuta osjetićete olakšanje.

Za ublažavanje migrene djelotvoran je i čaj od korijena đumbira: nekoliko komada korijena đumbira treba staviti u 2 dcl prokuvane, tople vode i sačekati oko 30-ak min.

Pošto je utvrđeno da je nedostatak magnezijuma jedan od uzroka glavobolje, stručnjaci savjetuju da treba uzimati 400 miligrama dnevno, kao i istu količinu vitamina B2.

Bonus video: