Novinarka "Vijesti" 2. put oslobođena optužbi za klevetu

Novinarka Muminović je, smatra sudija, imala osnovane razloge da povjeruje u ono što je napisala.
289 pregleda 0 komentar(a)
Jovović i Muminović, Foto: Savo Prelević
Jovović i Muminović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2011. 15:58h

Novinarka “Vijesti” Jasmina Muminović po drugi put je oslobođenja optužbi za klevetu Rožajca Safeta Kalića.

Sudija Željka Jovović je donijela oslobađajuću presudu, potvrdivši tako raniju odluku sudije Predraga Tabaša.

Novinarka Muminović je, smatra sudija, imala osnovane razloge da povjeruje u ono što je napisala.

Sudija Jovović dodaje da i nova izmjena Krivičnog zakonika ide u prilog takvoj odluci suda. Ona je podsjetila i na stav Evropskog suda za ljudska prava da bi nekad trebalo da se toleriše pretjerivanje.

Viši sud u Podgorici uvažio je prošle godine žalbu Kalića na oslobađajuću presudu Osnovnog suda kojom je Muminovic oslobodena krivice za klevetu.

Presudom sudije Tabaša, u martu prošle godine, ona je oslobodena sumnji da je na štetu Kalica izvršila produženo krivicno djelo klevete.

Muminović postupala savjesno

Vijeće koje su činili predsjednik sudija Radule Kojović, Petra Stojanović i Sreten Ivanović, smatralo je da je Kalić bio u pravu zbog žalbe da je u prvostepenom postupku došlo do “bitne povrede odredaba krivicnog postupka i povrede Krivicnog zakonika”, i predlažilo da se presuda preinači i Muminović proglasi krivom ili ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

“Utvrdujući da je okrivljena imala opravdanog razloga da vjeruje da je istinito ono što je iznijela u spornom tekstu, prvostepeni sud ispušta iz vida da ako okrivljeni dokaže da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio neće se kazniti za klevetu, ali se može kazniti za uvredu”, smatra Vijeće.

“Muminović nije imala namjera da okleveta Kalića i imala je opravdan razlog da povjeruje u istinitost informacija koje je objavila... Postupala je savjesno, u skladu sa novinarskom strukom”, sličan je bio i zaključak sudije Tabaša.

Došlo je da je Osnovni sud počeo da primjenjuje praksu Evropskog suda i Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali i da Viši sud ukida te presude ili ih preinačava

Kalić je tužbu podnio zbog tekstova od 31. avgusta i prvog septembra 2008., pod nazivom "Uhapšen Sajo Kalić" i "Kalić na slobodi, podstanari u Spužu".

Glavni i odgovrni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović smatra da je ova presuda još jedan dokaz da novinari “Vijesti” rade svoj posao kako treba i obećao da će i ubuduće isto nastaviti.

“Došlo je da je Osnovni sud počeo da primjenjuje praksu Evropskog suda i Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali i da Viši sud ukida te presude ili ih preinačava”, kazao je Jovović dodajući da trebalo raditi i na tome da se sudije Višeg sude obuče kako bi vladavina prava bila na višem nivou.

Bonus video: