Vulević optužnicu da je ubio Kadrića nazvao sprdnjom

Predsjednik krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, sudija Ana Vuković, upozorila je optuženog Vulevića da koristi drugačije riječi iz našeg jezika.
2421 pregleda 0 komentar(a)
vuk vulevic, Foto: Arhiva "Vijesti"
vuk vulevic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.02.2011. 15:10h

“Ova optužnica je sprdnja i nemam koju drugu riječ da upotrijebim”, izjavio je u svojoj odbrani Beranac Vuk R. Vulević, izjašnjavajući se na navode optužnice da je zajedno sa Zlatkom Z. Ajkovićem, u kafe-baru "Insajder" u Cirihu 16. aprila 1999. godine ubio Faiza Kadrića, a ranio još petoricu mladića.

Predsjednik krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, sudija Ana Vuković, upozorila je optuženog Vulevića da koristi drugačije riječi iz našeg jezika.

"Optužnica je dokaz da tužilac nije imao moralne hrabrosti i da ne drži puno do sebe, te da ne radi po zakonu. Nemam veze sa ovim krivičnim djelom. Nemam više šta da kažem", bilo je sve što je Vulević kazao u svojoj odbrani.

Sudija je ponovo, vodeći računa o autoritetu suda i tužioca, upozorila Vulevića.

I okrivljeni Zlatko Ajković, rodom iz Zete, a nastanjen u Beogradu na Bežanijskoj kosi, negirao je da je ubio Kadrića. Kazao je da poznaje Vulevića, ali da sa njim nikada nije zajedno bio u Švajcarskoj.

Potvrdio je da je bio u kafiću "Insajder" u Cirihu kada se pucalo, ali da tvrdi da nije vidio ko je pucao, niti ko je stradao. Ispričao je da je vidio mladiće koji su imali oružje u rukama, ali da je tada zalegao ispod stola da bi spasio glavu, tako da nije vidio momenat kada su hici ispaljeni.

Prema navodima optužnice Lepe Medenice, zamjenika višeg državnog tužioca, Vulević i Ajković su kao saizvršioci 16. aprila 1999. oko 21 sat u ciriškom kafe-baru "Insajder", u dogovoru sa još jednom osobom, pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića.

Oni su, kako piše u optužnici, prema njima ispalili više hitaca, od kojih je Kadrić preminuo, dok su ostali povrijeđeni.

Ajkovićeva verzija događaja

"Sa prijateljem Rajkom Rončevićem otišao sam u kafe-bar "Insajder", koji me upoznao sa gazdom tog lokala Srđanom zvanim Cume. To je bilo noć prije pucnjave. Upoznao sam i Srđanovog ortaka Dejana zvanog Ciganin. U lokal smo pošli da bi upoznali djevojku da sklopim brak sa njom zbog “papira”. Neki momak gost lokala je prišao Srđanu i nastala je prepirka.

"Ja i Rončević smo zalegli ispod stola da spasimo glavu. Djevojke su vriskale. Sve je trajalo oko minut-dva, mada sam imao utisak da je sve trajalo vječnost" ispričao je Ajković.

Srđan je prišao svojim prijateljima, a potom je prišao ovoj većoj grupi od 10-15 momaka. Sa druge strane šanka lokala “Insajder” Nikola Banda je povikao “lezite dole”. Imao je pištolj u rukama. Ova tri momka koja su bila sa Bandom, takođe su imali pištolje u rukama i počeli su da pucaju. Ja i Rončević smo zalegli ispod stola da spasimo glavu. Djevojke su vriskale. Sve je trajalo oko minut-dva, mada sam imao utisak da je sve trajalo vječnost. Ne bih danas mogao da prepoznam nikog iz ove grupe mladića kojih je bilo oko 10-15", ispričao je Ajković svoju veziju događaja.

“Vidio sam pištolj u rukama Nikole Bande i njegovih tri prijatelja. Nakon toga sam zalegao i tada je počela pucnjava, tako da nisam mogao da vidim ko je pucao", rekao je Ajković.

“NIsam vidio pištolj u rukama gazde lokala Srđana, a nisam vidio pištolje ni u rukama ovih 10-15 mladića, a nisam ni ja imao pištolj”, tvrdi Ajković.

Njegov branilac advokat Borivoje Đukanović je reagovao da nije u zapisnik suda nije sve precizno unijeto kako je Ajković rekao, odnosno da nije kazao da su pucali Banda, Laza, Aca i još jedan mladić, jer to nije ni mogao da vidi zato što je zalegao. Sudija Ana Vuković je dodala da nije tačno kako tvrdi branilac, već da je precizno unijet Ajkovićev odgovor na pitanje tužioca. Sudija je ipak dozvolila da Ajković odgovori na dodatno pitanje svog branioca.

“Vidio sam pištolj u rukama Nikole Bande i njegovih tri prijatelja. Nakon toga sam zalegao i tada je počela pucnjava, tako da nisam mogao da vidim ko je pucao. Ne poznajem Suada Porču, Senada Dunića, Nedžada Murića, Rešada Metu I Asmira Lubenovića. U Švajcarskoj štampi saznao sam da je bila pucnjava u lokalu, da su neki ljudi stradali, ali svoju fotografiju u novinama nisam vidio. Nisam se posebno interesovao za ovaj događaj, jer nisam u pucnjavi učestvovao”, pojasnio je Ajković.

Suđenje se nastavlja 9. maja.

Ostaju u pritvoru

Vijeće sudije Ane Vuković odbilo je predlog branilaca okrivljenih Vulevića i Ajkovića, advokata Dragoljuba Đukanovića i Borivoja Đukanovića, da im se ukine pritvor.

Ajkovićev branilac je kazao da je porodica optuženog spremna da ponudi jemstvo u novcu, kao i svu imovinu, kao garancija da će se odazivati na suđenje. Vulevićev branilac smatra da nema dokaza da je izvršio krivično djelo, jer je vijeće Višeg suda u Podgorici jednom već odbacilo ovu optužnicu.

Bonus video: