Najčešće greške pri nanošenju šminke

Obratite pažnju dok nanosite maskaru: dovoljno je nanošenje u dva sloja da biste istakli oči.
0 komentar(a)
šminka, Foto: Www.shutterstock.com
šminka, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 24.02.2011. 13:49h

Ni najskuplja i najkvalitetnija šminka ne može da popravi vaš izgled i istakne najbolje na vašem licu, ako je ne nanesete pravilno.

Takođe, nemojte previše ganjati aktuelne trendove kada je u pitanju make up, jer najnoviji make up diktati možda ne pristaju vašem licu: nekada je popularan ruž u određenoj boji, koja možda vama ne pristaje, što je slučaj i sa raznim nijansama sjenke, maskare...

Evo koje su najčešće greške pri nanošenju šminke koje morate da ispravite.

Ruž, sjaj i olovka za usne

Posebno obratite pažnju na usne: izbor boje ruža i olovke presudne su kada je riječ o ljepoti lica. Ujedno, pogrešna nijansa ruža ili sjaja za usne može učiniti da izgledate starije.

Pri tom, vodite računa da ne birate previše tamne ili previše svijetle nijanse, izuzev ako to stvarno volite i ako pristaje vašim crtama lica.

Olovka za usne jedan je od najčešćih “rekvizita” u svakoj make up torbici. Nećete pogriješiti ako kupite nijansu u boji usana, a iz upotrebe izbacite one tamnijih tonova.

Oči

Oprezno – bez pretjerivanja!

Oči možete da istaknete, vizuelno povećate ili smanjite, ali manjom količinoma šminke. Ako želite da ih uvećate povucite tanku crtu, dok ćete suprotan efekat postići debljom linijom.

Obratite pažnju dok nanosite maskaru: dovoljno je nanošenje u dva sloja da biste istakli oči.

Rumenilo

Našminkali ste se i sada je samo preostalo da nanesete rumenilo. Lagano, zar ne?!

Međutim, pogrešnim izborom nijanse možete da upropastite sve: pretamne ili presvijetle nijanse izgledaju previše vještački.

Najbolji izbor je nijansa koja odgovara vašem tenu.

Pošto se lako razmaže i nanosi, najpodesnije je rumenilo u vidu krema: uvijek ga nanesite na vrh jagodica. Najlakše je pronaći to mjesto ako se nasmiješite dok se šminkate.

Rumenilo nikad ne nanosite dijagonalnim, ravnim potezima.

Obrve

Ako su nepravilnog oblika, s prazninama gdje fali dlačica – odmah je upadljivo.

Uvijek nađite vremena da sredite obrve.

Možete poći i kod kozmetičara kako bi odredio i definisao oblik koji najviše odgovara vašem licu.

Ne pokušavajte same i ne upuštajte se u veće zahvate: kad pogriješite, potrebno je dosta vremena za ispravljanje, jer nove dlačice sporo rastu.

Bonus video: