Policajci osumnjičeni za otmicu i pokušaj ubistva

“Osumnjičeni su bili u civilnoj odjeći i bez vidnih oznaka, pa su oštećeni pomislili da u njih puca neko od lica sa kojim su u zavadi"
288 pregleda 0 komentar(a)
berane, Foto: Arhiva Vijesti
berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.02.2011. 10:28h

Neđeljko Peković iz Berana podnijeće krivičnu prijavu višem državnom tužiocu u Bijelom Polju protiv devet službenika beranske policije zbog pokušaja ubistva i otmice, najavio je Peković “Vijestima” u telefonskom razgovoru.

Beranac Zoran Vasović već je podnio istražnom sudiji bjelopoljskog Višeg suda Draganu Vojinoviću zahtjev za sprovođenje istrage protiv tih službenika zbog postojanja sumnje da su kao saizvršioci počinili “teško ubistvo u pokušaju”.

Na osnovu Zakonika o krivičnom postupku Peković kao oštećeni krivičnu prijavu će podnijeti protiv Svetislava Barjaktarovića, Šćekić Gligorija, Milana Boričića, Željka Došljaka, Vlajka Babovića, Raković Miroslava, Jelić Danka, Golubović Milutina i Bruna Zečevića, zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivična djela pokušaj ubistva i otmice.

Oni su, kako se navodi u prijavi, 5. novembra 2007. oko 22,40 časova u Beranama, kao saizvršioci na svirep i podmukao način pokušali da ubiju Vasović Zorana, Peković Neđeljka i Vrhovac Zlatibora.

Pucali sa svih strana

Bez povoda oni su iz službenih pištolja ispalili više desetina metaka u pravcu oštećenih dok su se nalazili u vozilu marke grand čiroki, u kome su bili Beranci.

Nakon toga, kada je oštećeni Vrhovac vozilom pošao prema zgradi policije, policajci su navodno polomili staklo na vratima vozila i nastavili da pucaju. Vrhovac i Vasović su tom prilikom ranjeni.

"Vrhovac je dao gas i zaustavio se kod benzinske stanice. Tu se pojavljuje Babović Vlajko i vezanog lisicama, uz podršku osumnjičenih Došljaka i Rakovića, pištoljem udara po glavi Pekovića, a zatim motorolom polumrtvog Vrhovca koji se nakon toga onesvješćuje"

“Osumnjičeni su bili u civilnoj odjeći i bez vidnih oznaka, pa su oštećeni pomislili da u njih puca neko od lica sa kojim su u zavadi. Pokušali su da se spasu i pošli u pravcu zgrade Područne jedinice.

Međutim, tada je nastupio još žešći napad od uniformisanih policajaca, koji su bez milosti pucali. Nakon toga Vrhovac je dao gas i zaustavio se kod benzinske stanice. Tu se pojavljuje Babović Vlajko i vezanog lisicama, uz podršku osumnjičenih Došljaka i Rakovića, pištoljem udara po glavi Pekovića, a zatim motorolom polumrtvog Vrhovca koji se nakon toga onesvješćuje.

Osumnjičeni su odgovorni i zbog nepružanja pomoći oštećenima koji su bili teško ranjeni. Osumnjičeni su odgovorni zbog otmice oštećenog Peković Neđeljka iz bolnice i brutalnog prebijanja u stanici policije”, navodi se.

Apelacioni sud potvrdio je ranije presudu bjelopoljskog Višeg suda kojom su Vasović, Peković i Vrhovac oslobođeni optužbi za sporni incident. Vasović se teretio za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja, Peković za nedozvoljeno držanje oružja, a Vrhovac za „sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje“.

Kuč: To je čista provokacija

Nakon saslušanja petorice policajaca po zahtjevu Zorana Vasovića, njihov punomoćnik, advokat iz Rožaja Munever Kuč saopštio je „Vijestima“ da zahtjev za istragu predstavlja apsolutnu provokaciju.

“Nažalost zakon o krivičnom postupku dozvoljava da svako kome se „prohtije“ može pokrenuti postupak protiv bilo koga. Oni su postupali stručno, savjesno i profesionalno kritične večeri, iako im je život bio ugrožen”, kazao je Kuč.

Bonus video: