U specijalni istražni tim šalju najbolje

“I da im rad na tim predmetima bude izazov za njihovo profesionalno napredovanje, a ne strah ili rizik od odgovornosti", kazao je Duško Marković.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2011. 10:34h

Specijalni istražni tim će od marta imati svoje istražitelje koji će se preuzeti od uprava sa kojima je do sada imao partnerski odnos u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, saznaju ”Vijesti” u Vladi.

Specijalni istražni tim formiran je u februaru prošle godine, a činili su ga po jedan predstavnik policije, Uprave za sprečavanje pranja novca, poreske i Uprave carina. Radili su tako što su oni dolazili u kancelariju specijalnog tužioca Đurđine-Nine Ivanović.

Prema informacijama ”Vijesti” od marta najsposobniji pripadnici tih uprava biće zaposleni samo u specijalnom istražnom timu koji je formiran u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama po ugledu na hrvatski USKOK.

Prema potpisanom sporazumu svoje predstavnike u zajedničkom istražnom timu rukovodioci uprava su imenovali na tri godine, a oni postupaju po nalozima specijalnog tužioca i nijesu bili dužni da za to od šefova traže posebne dozvole. Informacije o radu istražnog tima, prema istom dokumentu, davao je vrhovni državni tužilac ili osoba koju on ovlasti.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i ministar pravde Duško Marković izjavio je “Vijestima” da u funkcionisanju tima nema problema, već da se došlo do “jednog trenutka da taj model mora da se unaprijedi i učini efikasnijim.

“Vrhovno državno tužilaštvo samostalno sprovodi istrage, a predstavnici ovih organa im pomažu kao podrška u tim istragama. Mislim da je to koncept koji više ne može da opstane i ne treba da opstane, on je završio jednu svoju fazu i mi sada moramo da idemo u sljedeći korak koji znači stvaranje uslova u kojima ćemo imati efikasan organ koji će biti sposoban da radi i na težim oblicima kriminala i korupcije”, istakao je Marković.

On je kazao da će u istražni tim biti preusmjereni najbolji policajci, tužioci, službenici carine, uprave za pranje novca koji će biti funkcionalno u istražnom timu i odgovarati specijalnom tužiocu, a ne starješinama organa iz kojih dolaze. On je rekao kako to znači, da će u istražnom timu morati da imaju karijerne predstavnike svih državnih organa koji će profesionalno i kvalitetno sprovoditi istrage u osjetljivim predmetima organiizovanog kriminala i korupcije.

“I da im rad na tim predmetima bude izazov za njihovo profesionalno napredovanje, a ne strah ili rizik od odgovornosti. To je nešto što je moje zalaganje koje sam saopštio vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić i naravno našim partnerima sa kojima sarađujemo u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je Marković.

Tokom sredine prošle godine trebalo je da se izrade pravni propisi koji će detaljnije regulisati pitanje odgovornosti članova tima. Ivanović je u avgustu najavila kako će svi članovi tima morati da potpišu kodeks koji će sadržati i odredbe o posljedicama u slučaju njegovog nepoštovanja.

“Svi članovi tima i svi koji budu radili u timu i bili na bilo koji način u dodiru sa tim poslom od sekretarice, upisničarke, čistačice, svi će oni proći bezbjednosnu provjeru”, izjavila je tada Ivanović.

Prema potpisanom sporazumu ona ima ovlašćenja da kada na kraju istrage koju sprovede zajednički istražni tim ne dođe do optuženja može, na zahtjev institucije koja je potpisala sporazum, odlučiti da je “upozna sa aktivnostima koje je preduzimao njen predstavnik u timu”.

U istražni tim biće preusmjereni najbolji policajci, tužioci, službenici carine i uprave za pranje novca, kazao je ministar pravde Duško Marković

Bonus video: