Opljačkana crnogorska ambasada u Vašingtonu

Američka služba diplomatskog obezbjeđenja izvršila je detaljan uviđaj, i da je njihov prvi utisak bio da se radi o sitnoj provalnoj krađi.
84 pregleda 0 komentar(a)
ambasada, Foto: Arhiva Vijesti
ambasada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.02.2011. 08:09h

Crnogorska ambasada u Vašingtonu obijena je pretprošlog vikenda, a iz diplomatskog predstavništva odnijeti su blagajna i tri kompjutera i mala svota novca, potvrđeno je “Vijestima” u ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Sekretar ministarstva Mirsad Bibović rekao je da je ambasada obijena u noći između 12 i 13. februara, a da su nepoznati lopovi odnijeli tri rashodovana lap topa i priručnu blagajnu sa sto dolara naplaćenih konzularnih taksi.

„Kompjuteri su bili rashodovani i već duže vrijeme nekorišćeni i nisu sadržali službene informacije. Iz Ambasade nije odnesen nijedan službeni dokument ili oprema koju koristi ambasada“, kazao je Bibović „Vijestima“.

On je rekao da je američka služba diplomatskog obezbjeđenja izvršila detaljan uviđaj, i da je njihov prvi utisak bio da se radi o sitnoj provalnoj krađi. Bibović smatra da su obijači htjeli da dođu do novca u kešu ili predmeta koji se mogu brzo i lako unovčiti.

Bibović je kazao da ambasada u Vašingtonu nema klasičnog noćnog čuvara, ali da u zgradi stanuje vozač crnogorske diplomatske misije.

“Ambasada posjeduje sigurnosni audio i video sistem. Bez obzira što je uglavnom jasno da nasilni ulazak nije bio povezan sa funkcijom i aktivnostima ambasade, odmah nakon što je Secret Service izvršio uviđaj, zatražena je detaljna informacija od strane ambasade o ovom događaju kako bi se utvrdile sve okolnosti, uključujući eventualne propuste zaposlenih, kao i preduzete neophodne mjere na povećanju stepena obezbjeđenja objekta ambasade”, kazao je Bibović.

Bonus video: