Sad se policija žali da je MUP opstruira

Uprava policije negirala je da opstruira rad Unutrašnje kontrole MUP-a ukidanjem korišćenja elektronske baze podataka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2011. 19:50h

Policija je uzvratila na optužbe i saopštila da je njima MUP ranije uskratio ulazak u bazu motornih vozila, otisaka prstiju i ličnih dokumenata...

“Od kada je ta baza u MUP-u dostavlja nam se samo dio podataka koji je, kao takav, nedovoljan za svakodnevni rad i funkcionisanje policijske organizacije. Ovo se isto odnosi i na bazu otisaka prstiju i na bazu ličnih dokumenata”, navodi se u saopštenju UP.

Rukovodilac Unutrašnje kontrole Veselin Šaranović prije desetak dana požalio se ministru Ivanu Brajoviću da zaposleni u tom odjeljenju, od septembra prošle godine, ne mogu da uđu u elektronsku bazu podataka Uprave policije. On je od njega tražio da problem što prije riješi, jer su im na taj način “ruke vezane”.

Brajović: Tražio sam hitnu ispravku

Brajović je potvrdio novinarima da ga je rukovodilac Odjeljenja za Unutrašnju kontrolu rada Uprave policije obavijestio da im je onemogućen pristup elektronskim bazama podataka UP.

Policija je istakla da su kolegama iz Unutrašnje kontrole ustupili automobile i tri kancelarije, ali i pojasnili da im više ne plaćaju limite na službene telefonske brojeve jer su sada pod okriljem MUP-a koji nije bio voljan da preuzme tu obavezu

“O tom problemu sam razgovarao sa najodgovornijom osobom u Upravi policije, Veljovićem i saopštio mu da očekujem da se taj problem riješi. Tražio sam da ispravka bude urađena odmah”, kazao je Brajović izrazivši nadu da će tako i biti.

Prvi čovjek MUP-a naveo je da je neprimjereno da se Unutrašnjoj kontroli rada Uprave policije onemogući pristup svim bazama koje su im potrebne u svakodnevnom radu.

Policija je demantovala da im opstruira rad, ali su zato istakli da se informacije za Unutrašnju kontrolu realizuju redovno, shodno njihovim potrebama, “davanjem na uvid podataka koji su traženi”.

Da se otklone dileme

“Da bismo otklonili svaku dilemu Uprava policije je danas Agenciji za zaštitu ličnih podataka uputila zahtjev za mišljenje da li Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a ima pravo pristupa elektronskoj kadrovskoj evidenciji UP”, navodi se u reagovanju policije.

Oni su naglasili da su od kada je lani Odjeljenje za unutrašnju kontrolu izdvojeno i organizaciono uvršteno u MUP, iskazali punu podršku radi ostvarivanja boljih uslova rada i funkcionisanja.

Policija je istakla da su kolegama iz Unutrašnje kontrole ustupili automobile i tri kancelarije, ali i pojasnili da im više ne plaćaju limite na službene telefonske brojeve jer su sada pod okriljem MUP-a koji nije bio voljan da preuzme tu obavezu.

Unutrašnja kontrola je od juna prošle godine kao organizaciona jedinica Uprave policije prešla u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova. U početku su imali pristup ličnim podacima u elektronskoj formi, ali je to u septembru Veljović zabranio.

Bonus video: