Goranov vijenac Rešickom

Poznati pjesnik Delimir Rešicki (1960) dobitnik je ovogodišnjeg Goranovog vijenca, dok je nagradu Goran za mlade pjesnike dobila Martina Vidaić (1986), prenosi Jutarnji list.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2011. 17:32h

Laureat najuglednije hrvatske nagrade za pjesništvo jedan je od najistaknutijih pjesnika kvorumaške generacije, a prozu, književnu kritiku i eseje objavljuje od početka osamdesetih godina. Zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama savremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i u nekoliko internacionalnih antologija i pregleda evropske i svjetske poezije.

Živi u Osijeku, gdje radi kao urednik kulture u Glasu Slavonije, a za izdavačku kuću Fraktura uređuje pjesničku biblioteku Fraktali.

“Pjesništvo Delimira Rešickog za svoje polazište uzima davanje glasa onome što je u našoj službenoj kulturi obično nijemo, onome što nema glasa, što (se) ne glasa...

U okviru savremenog hrvatskog pjesništva, posebno onog koje nastaje unazad tridesetak godina, opus Delimira Rešickog po mnogo čemu zauzima mjesto razlike”, stoji u obrazloženju žirija u sastavu Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković.

O Goranu za mlade pjesnike odlučivali su, pak, Ana Brnardić, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar koji su izabrali rukopis “Tkiva” zadarske pjesnikinje Martine Vidaić.

Bonus video: