Teške optužbe Kalićevog advokata: Sudije koketiraju sa medijima

Advokat Velibor Milošević prilikom davanja završnih riječi na suđenju novinarki "Vijesti" Jasmini Muminović po tužbi Safeta Kalića, osudio takvo navodno ponašanje sudija.
455 pregleda 0 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Velibor Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.02.2011. 12:08h

Mnoge sudije prvostepenih sudova često koketiraju sa medijima iz straha da im se ne zamjere, smatra advokat Velibor Marković.

On je prilikom davanja završnih riječi na suđenju novinarki "Vijesti" Jasmini Muminović po tužbi Rožajca Safeta Kalića za klevetu i uvredu, osudio takvo navodno ponašanje sudija.

Prilikom davanja završnih riječi on je kazao da takvo pojedinačno ponašanje predstavlja opasnost za svakog čovjeka, pa i sudije, "jer se i njihovo ime može pojaviti u medijima samo zato što je neki novinar dao sebi za pravo da kleveće i vrijeđa".

"Sudovi treba da imaju sudije koje će suditi bez straha da će im se ime pojaviti u medijima", citirao je Marković izjavu Jadranke Kosor, premijerke Hrvatske.

On je tim povodom, kako kaže, pisao i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Marković smatra da krivično djelo klevete ne treba da se dekriminalizuje, te da je trenutni rad na izmjeni Zakona eksperiment. On je podsjetio i da je većina zemalja zadržala to krivično djelo za koje je predviđena i kazna zatvora do jedne godine i kazao da je u Hrvatskoj uvedeno novo krivično djelo za trač i sramoćenje.

Kalić je novinarku tužio za klevetu zbog tekstova od 31. avgusta i prvog septembra 2008. godine, pod nazivom "Uhapšen Sajo Kalić" i "Kalić na slobodi, podstanari u Spužu".

Sudija Predrag Tabaš, prošle godine, odbio je Kalićev zahtjev, ističući da je ocjenom dokaza sud utvrdio da je Muminović objektivno iznijela informacije u koje je "imala razloga da vjeruje".

Viši sud u Podgorici uvažio je žalbu Kalića na oslobađajuću presudu Osnovnog suda kojom je novinarka Muminović oslobođena krivice za klevetu i postupak je vraćen na ponovno suđenje.

Branilac okrivljene, advokat Snežana Mićanović smatra da su upravo ova i druge slične tužbe usmjerene na ograničavanje i onako ograničene slobode medija.

Za Mićanović je nesumnjivo da se novinarka pridržavala etičkih principa i principa struke u skladu sa novinarskim kodeksom, pri čemu se u ovom slučaju nije ni primakla limitima tih principa kako bi se mogao izvući zaključak da se u svom poslu nije bavila novinarstvom jer je profesionalno odrađivala svoj novinarski zadatak.

"Novinarka je postupala sa dužnom profesionalnom pažnjom pri čemu je samo prenijela informacije koje je dobila od pouzdanih izvora iz policije i nije imala nikakvog razloga da posumnja u istinitost dobijenih informacija", kazala je Mićanović.

Sudija Željka Jovović će sjutra donijeti odluku da li je Muminović uvrijedila Kalića u spornim tekstovima.

Bonus video: