Mrkić i Zejnilović prijetili cariniku jer je otkrio da švercuju

U objektu se nalazi štamparska mašina proizvođača “Hajdelberg”. Uvezena je iz Njemačke potpuno legalno i prilikom uvoza su plaćene dažbine prema državi, tvrdi jedan od braće Mrkić
705 pregleda 0 komentar(a)
Pretres hangara brace Mrkic, Foto: Vesko Belojević
Pretres hangara brace Mrkic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.02.2011. 09:06h

Uhvaćeni u pokušaju da prokrijumčare djelove za skupocjenu mašinu iz Njemačke, koja se koristi za štampanje ambalaže, prije gotovo dvije godine, bivši direktor fabrike cigareta “Montenegro tabako kompani” Esad Zejnilović i vlasnik hangara u Donjoj Gorici Aleksandar-Aco Mrkić uputili su niz prijetnji cariniku, koji ih je otkrio zakamuflirane u kamionu, među papirima za štampanje.

Uprava carina je taj slučaj ometanja njihovog službenika u vršenju službenih radnji prijavila osnovnom državnom tužiocu, koji je trebalo da procijeni da li u njihovom postupanju ima elemenata krivičnog djela. Međutim, ishod do danas nije poznat.

Portparolka Uprave carina mr Marija Jovović saopštila je “Vijestima” da o tom incidentu, koji se dogodio na carinskom terminalu u Podgorici i telefonskim prijetnjama, svjedoči službena zabilješka sačinjena u aprilu 2008. godine.

“U carinskoj evidenciji postoji službena zabilješka iz aprila 2008. godine, u kojoj je carinski službenik navodi, da mu je lice Z. E. uputilo prijetnje i ometalo ga u vršenju službenih radnji, prilikom carinjenja uvezene robe za firmu “Montenegro tabako kompani”, protiv koje je tada pokrenut prekršajni postupak zbog neprijavljivanja robe za carinjenje nadležnoj carinarnici.

Takođe, u zabilješci je konstatovano da je carinskom službeniku u toku dana, posredstvom telefona, upućeno niz prijetnji od strane lica Z. E. i lica za koje carinski službenik smatra da je A. M.”, saopštila je Jovovićeva.

Ona je, takođe istakla da te prijetnje nijesu pokolebale carinika u sprovođenju zakonske mjere, već je roba zaplijenjena do okončanja prekršajnog postupka.

O spornoj štamparskoj mašini, za koju se vjeruje da je imala namjenu proizvodnje lažne ambalaže za cigarete poznatih svjetskih brendova, u reagovanju “Vijestima” nedavno je govorio i Aleksandrov brat Nikola Mrkić.

“U objektu se nalazi mašina proizvođača “Hajdelberg”. U pitanju je štamparska mašina. Uvezena je iz Njemačke potpuno legalno i prilikom uvoza su plaćene dažbine prema državi Crnoj Gori. Mašina nikada nije puštena u rad zbog propusta isporučioca koji se odnose na remont mašine.

U više navrata je vršen pokušaj servisiranja i otklanjanja nedostataka, u pitanju je vrlo kompleksan nedostatak tako da kupac i prodavač obojica nezadovoljni nijesu uspjeli da se dogovore ko će snositi troškove remonta. Svu dokumentaciju vlasnik mašina posjeduje”, naveo je tada on.

O poslovanju fabrike duvana “Tara” u Mojkovcu, na čijem je čelu formalno bio Zejnilović sve do ljetos, ali o hangaru braće Mrkić u Donjoj Gorici, specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu.

Tužilaštvo provjerava sumnje da li se u toj fabrici, pored licenciranih cigareta “tara plava” i “tara bijela”, proizvode i druge cigarete pod lažnim logom poznatih marki, koje se krijumčarskim kanalima prevoze i prodaju u Srbiji, Kosovu i BiH...

Protestovao jer im se kontrolišu novčane transakcije

Prijetnje upućene cariniku nijesu jedini slučaj negodovanja Zejnilovića na rad nadležnih institucija, koje su provjeravale poslovanje kompanije “Montenegro tabako kompani”, u čijem sastavu je fabrika cigareta “Tara” u Mojkovcu.

On se prošle godine pismeno obraćao bezbjednosnim institucijama, protestujući što Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma provjerava njegove finansijske transakcije.

Nepoznato je od koga je Zejnilović dobio informaciju da Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma radi provjere njegovih novčanih transakcija.