"FERSA NI SA KIM DRUGIM NIJE SARAĐIVALA PRIJE POTPISIVANJA UGOVORA SA VLADOM"

Ugovorom predviđeno 4,6 miliona za BWP Montenegro

Direktorka Ferse tvrdi da je za dobijanje dozvola bila zadužena BWP Europe Consulting
77 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Popović, Foto: Nenad Mandić
Danilo Popović, Foto: Nenad Mandić
Ažurirano: 30.03.2018. 17:33h

Direktorka Ferse Anabel Lopez tvrdi da je jedina firma koja je bila zadužena za dobijanje dozvola za izgradnju vjetrenjača na Možuri bila firma BWP Europe Consulting, te da Fersa ni s kim drugim nije sarađivala prije potpisivanja ugovora sa Vladom.

Ona je rekla i da se ne sjeća da je Fersa imala bilo kakvu saradnju sa BWP Montenegro, te da ne zna ko je bio direktor te firme.

“Mi smo ozbiljna firma, koja posluje na osnovu ugovora, da su postojala još neka lica, mi bismo znali za njih”, tvrdila je Lopez.

Dodala je i da ne zna koliko je i preko koje banke Fersa isplatila BWP Europe.

Ona je pojašnjavala da kada je potpisan ugovor sa Vladom, da je Fersa na osnovu tendera morala da osnuje firmu u Crnoj Gori, koja se zvala Fersa Montenegro, a kasnije Možura Wind Park.

“Ne znam ko je osnovao, ali je predstavnik te firme bila Milena Popović”, navela je ona.

Ugovorom sa Vladom, dodala je ona, bilo je predviđeno da moraju u posao da uključe lokalnu firmu Čelebić.

Međutim, u ugovoru koji je potpisan između Ferse i BWP Europe, a u koji su Vijesti imale uvid, piše da je Fersa upravo BWP Montenegro trebalo da isplati 100.000 eura po megavatu.

S obzirom da je projektom koji je potpisan sa Vladom 2010. bilo predviđena izgradnja vjetrenjače od 46 megavati, to bi značilo da je Fersa bila u obavezi da isplati 4.600.000 eura BWP Montenegro.

Osim toga, u ugovoru piše i da je firma BWP Europe prilikom potpisivanja ugovora sa Fersom još uvijek bila u osnivanju.

Na jučerašnjem suđenju se takođe moglo čuti da je upitno da li je firma BWP Europe Consalting uopšte ikada registrovana.

Ranije se moglo čuti i da je ovakav ugovor, koji je napisan na manje od tri strane, a odnosi se na projekat vrijedan 65.000.000 eura, klasičan primjer skrivanja tokova novca.

Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou su prije više od četiri godine podnijeli tužbu protiv prvih partnera Vlade u tom projektu, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura, za ugovaranje posla.

Budvanin i Španac navode da je njihov posao bio da obezbijede Fersi ovaj posao preko firme BWP Montenegro, čiji je zastupnik bila Milena Popović, kćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića.

Preporučujemo za Vas