Uradite pedikir kod kuće

Pored toga što će vas kućni tretman koštati mnogo manje nego onaj u salonu, shvatite to vrijeme kao vrijeme koje posvećujete sebi, piše zena.hr.
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 12:23h

Vjerovatno ne postoji osoba koja ne uživa u masaži stopala i pedikiru, ali za odlazak u salon treba vremena ali i podosta novca.

Zašto onda to ne bi radile kod kuće i uljepšale i osvježile umorna stopala.

Pored toga što će vas kućni tretman koštati mnogo manje nego onaj u salonu, shvatite to vrijeme kao vrijeme koje posvećujete sebi, piše zena.hr.

Evo šta je potrebno za pedikir: lavor, topla voda, so za kupanje, pjena za kupanje ili sušeni cvjetovi kamilice, kamen za pete, suđer, piling, peškir, makaze i turpija za nokte.

Trebaće vam i malo vate da razdvojite prste, a možete u prodavnici da kupite sunđeriće za pedikir.

Kupka za stopala

Prije nego što počnete, sve neka vam bude na dohvat ruke. Pustite omiljenu muziku, odaberite udobno mjesto i uzmite omiljenu knjigu ili časopis. U lavor s toplom vodom stavite so, kupku ili kamilicu, pored peškir i kamen za pete.

Neka noge budu potopljene u vodi 20-ak minuta. Nakon toga, sa kamenom za pete odstranite svu suvišnu kožu i eventualnu prljavštinu s donjeg dijela stopala.

Nakon što ste otklonili svu mrtvu kožu sa stopala, uzmite piling, pa dobro trljajte posebno na mjestima koja su preosjetljiva za kamen, a to je gornji dio stopala, između prstiju...

Njega noktiju

Pošto ste završili s prvim dijelom pedikira, obrišite noge i između prstiju stavite vatu (ako je potrebno). S obzirom da su vam i nokti omekšali, biće lakše da ih skratite makazama, ako postoji potreba. No, prije toga, očistite eventualne ostatke nečistoće ispod noktiju.

Oblikujte svoje nokte, prvo grubljom, pa mekanijom turpijom, pa pogurnite kožu prema korijenu nokta.

Nakon toga, obrišite ponovo prste vlažnim peškirom kako biste uklonili prašinu od turpijanja.

Za prirodan i lijep izgled noktiju, koji je savršen za zimske mjesece, nanesite na nokte samo zaštitni i njegujući prozirni lak, pričekajte nekoliko minuta, pa na kraju nanesite hidrantnu kremu. Nakon što se i ona upije, možete se zadovoljno diviti svojim lijepim i njegovanim stopalima.

Posebni tretman

Ako želite svojim stopalima da pripremite zaista poseban tretman, kod kuće možete izraditi poseban piling i losion.

Piling od jagoda (već su se pojavile na tržnicama, iskoristite to!)

Sastojci:

8 jagoda, srednje veličine

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika krupne soli

1 kašika usitnjenih badema

Jagode izgnječite, pa umiješajte sve ostale sastojke. Umasirajte smjesu na stopala, isperite vodom i obrišite.

Losion od ulja

kašika bademovog ulja

kašika maslinovog ulja

kašika ulja od pšeničnih klica

12 kapi esencijalnog ulja od eukaliptusa

Sve sastojke stavite u manju staklenu bočicu i dobro protresite.

Ovu mješavinu možete koristiti mjesecima, jer vam je za svako stopalo potrebno nekoliko kapi, ali je morate držati u frižideru.

Galerija

Bonus video: