Hrvat na krovu Evrope, Đukiću izmaklo 15. mjesto

Đukić remizirao u posljednjem kolu a pobjeda bi ga vinula na 15. mjesto i učešće na Svjetskom kupu
108 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: Zoran Đurić
Nikola Đukić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.03.2018. 19:48h

Pobjedom 28-godišnjeg hrvatskog velemajstora Ivana Šarića spuštena je zavjesa na 19. pojedinačno Evropsko prvenstvo u Batumiju.

Nekadašnji evropski i svjetski prvak u konkurenciji juniora do 18 godina, okrunio je karijeru briljantnim dostignućem - Šarić je osvojio 8,5 poena iz 11 partija, srebro je pripalo poljskom velemajstoru Radoslavu Vojtašeku (8), a bronza Rusu Sananu Sjugirovu (8).

Crnogorski ljubitelji šaha dugo će pamtiti šampionat u Gruziji, zbog fantastičnog nastupa sedmorostrukog državnog prvaka Nikole Đukića. Pobjede protiv renomiranih velemajstora Dragana Šolaka, Konstantina Joneskua, Ante Brkića i Igora Kovaljenka (vicešampion Evrope 2016.) dovele su ga nadomak plasmana na Svjetski kup, za koji se kvalifikuju 23 takmičara.

Da je uspio da porazi mađarskog reprezentativca Viktora Erdoša u posljednjem kolu (partija završena remijem), plasirao bi se u među prvih petnaest evropskih šahista!

Sa sedam bodova zauzeo je 33. mjesto u konkurenciji 302 igrača i 156 velemajstora. Zabilježio pet pobjeda, dva poraza i četiri remija.

Tri mjesta iza Nikole plasirao se legendarni Vasilij Ivančuk, još više zaostaju bivši svjetski prvak Ruslan Ponomarjov i čitava plejada vrhunskih asova.

Tako su desetodnevne pripreme sa proslavljenim velemajstorom Ivanom Sokolovom, uoči odlaska u Gruziju, djelovale blagotvorno na igru i samopouzdanje našeg šampiona.

Selektor crnogorske reprezentacije Milan Draško naglasio je da je šteta što Đukić nije imao rad kao sa Sokolovim odmah nakon sticanja velemajstorskog zvanja.

"U svakom slučaju zakazani duel Đukić - Zdenko Kožul u šest partija od 5. do 10. aprila u Podgorici (The Capital Plaza Centar), biće spektakl na nivou koji odavno nijesmo imali prilike da gledamo. Đukić je ohrabren fantastičnim nastupom u Batumiju, a bivši prvak Evrope (2006. godine), hrvatski velemajstor Zdenko Kožul, takođe gaji beskompromisan stil i nestrpljivo očekujemo da igra počne", naglasio je Draško.

Bonus video: