Navika koje se ne odričemo ni nakon srčanog udara

Bilo bi logično da pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar, nakon njega iz svoje ishrane u potpunosti izbace brzu hranu. Čini se da im to uspijeva u prvih šest mjeseci nakon udara, dok su još preplašeni i zabrinuti za svoje zdravlje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 12:50h

Čim strah od smrti popusti, pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar vraćaju se lošim starim navikama ishrane. Počnu da grickaju brzu hranu već šest mjeseci nakon udara.

Bilo bi logično da pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar, nakon njega iz svoje ishrane u potpunosti izbace brzu hranu. Čini se da im to uspijeva u prvih šest mjeseci nakon udara, dok su još preplašeni i zabrinuti za svoje zdravlje. Međutim, nakon navedenog razdoblja više od polovine ne može izdržati da bar jedanput nedjeljno ne navrate u omiljeni fast food restoran.

To su pokazali rezultati istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Cardiology. Od gotovo 2.500 pacijenata sa srčanim udarom koji su obuhvaćeni istraživanjem koje je sproveo John Spertus sa Univerziteta Misuri u Kansas Cityju - 884 ili 36 posto ih je odgovorilo kako su mjesec dana prije udara često konzumirali brzu hranu. Ustanovljeno je da često znači jedanput nedjeljno ili češće.

Pola godine nakon pretrpljenog srčanog udara, veliki dio nije uspio da odoli iskušenju. Ponovno povremeno konzumiranje brze hrane, što se ne odnosi isključivo na hamburgere i pržene krompiriće, povećano je kod određenog broja pacijenata šest mjeseci nakon hospitalizacije.

"Uglavnom je riječ o mlađim pacijentima, muškarcima, zaposlenima i manje obrazovanim pacijentima. Istraživanje je pokazalo da su stariji pacijenti, pola godine nakon udara izbjegavali brzu hranu", rekao je Spertus, dodavši kako se neposredno prije napuštanja bolnice sa svim pacijentima obavlja razgovor i daju im se uputstva o režimu ishrane kojeg bi trebalo da se pridržavaju.

Bonus video: