Optimizam pojačava efekat analgetika

Stav pacijenta može uticati na to kako će djelovati lijek protiv bola. Pacijenti su zamoljeni da izvještavaju o nivou bola na skali od jedan do sto. Lijek su dobijali intravenozno, kako bi kontolisali znanje ispitanika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 12:45h

Utvrđeno je kako optimizam može pojačati njihovu efikasnost u blokiranju bola, dok pesimizam može smanjiti njihov efekat, prenosi Top News. Istraživači su koristili izvor toplote kako bi izazvali bol kod 22 bolesnika, a u isto vrijeme su im skenirali mozak i davali lijekove protiv bolova.

Pacijenti su zamoljeni da izvještavaju o nivou bola na skali od jedan do sto. Lijek su dobijali intravenozno, kako bi kontolisali znanje ispitanika.

Početna prosječna ocjena bola je iznosila 66. Bolesnici su zatim dobili moćan analgetik, remifentanil, bez njihovog znanja, a ocjena bola je iznosila 55.

Zatim su im rekli da su dobili analgetik i prosječna ocjena je pala na 39. Zatim, bez promjene doze, ispitanicima je tada bilo rečeno kako više neće dobijati lijek protiv bolova i kako mogu očekivati bol, odmah nakon toga prosječna ocjena bola se popela opet na 64.

Dakle, iako su pacijenti i dalje dobijali remifentanil, izvještavali su o istom nivou bola kao kada uopšte nijesu dobijali lijek.

To je fenomenalano. To je jedan od najboljih analgetika koje imamo, a uticaj mozga jednostavno može znatno povećati njegovu snagu, ili je potpuno ukloniti" ,objašnjava profesorica Irene Tracey sa Oksforda.

Profesorica objašnjava kako su ljudi sa hroničnim bolestima koji su bezuspješno pokušavali da konzumiraju razne ljekove kroz više godina, izgradili ogromno negativno iskustvo, koje bi prema ovom istraživanju moglo uticati na njihovu budućnost u zdravstvenoj zaštiti.

Ljekarima treba više vremena za konsultacije i istraživanje kognitivne strane bolesti. U suštini je fokus na fiziologiji, a ne na umu, a sve to može biti prava prepreka liječenju", saopštava Tracey.

Bonus video: